Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze se protestovalo proti válce v Iráku

22. 3. 2004
[BBC] -


V Praze se proti postupu Washingtonu a jeho spojenců v Iráku konaly tři akce. V Brně se protiválečné demonstrace zúčastnilo zhruba čtyřicet demonstrantů. Na Václavské náměstí v Praze přišlo asi 300 lidí na protestní průvod pořádaný Mezinárodním mírovým hnutím ČR. Po několika projevech se účastníci vydali k americkému velvyslanectví.

Na průvod zástupců americké, arabské i české komunity dohlíželi policisté. Někteří stoupenci hnutí se na Václavském náměstí oblékli do černého, aby vyjádřili soucit s oběťmi války. Další protest organizovala Iniciativa za sociální fóra, která připravila průvod k americkému zastupitelskému úřadu z Mariánského náměstí.

Před americkým velvyslanectvím se z obou průvodů sešlo asi 350 lidí. Minutou ticha uctili památku obětí války a minutou halasu a pískotu vyjádřili svůj nesouhlas s postojem USA a jejich prezidenta George Bushe. Na bezpečnost před velvyslanectvím dohlížely zesílené hlídky policistů, část z nich byla vybavena ochrannými štíty.

Na pražském náměstí Míru se po poledni sešlo asi 60 anarchistů, kteří protestovali proti válce a kapitalismu. Postávali pod červeno-černými anarchistickými vlajkami sledováni několika policejními hlídkami i policisty v civilu.

Svět demonstroval proti válce v Iráku

U příležitosti prvního výročí zahájení války s Irákem prošly centrem New Yorku desetitisíce demonstrantů. Účastníci vyzývali k okamžitému stažení amerických vojáků z Iráku, ale počet lidí se oproti loňské protiválečné demonstraci snížil. V dalších amerických městech se uskutečnilo zhruba 250 shromáždění.

Prezident George Bush vojenské tažení opět obhajoval, když na shromáždění na Floridě prohlásil, že Spojené státy jsou pyšné, že stojí v čele osvobozujících vojsk.

V Evropě se největší protiválečné demonstrace konaly v Římě, kde se jich účastnilo minimálně tři sta tisíc lidí. Protesty se uskutečnily i v dalších městech evropského kontinentu, a dále v Jižní Americe Asii i na Blízkém východě, ale v samotném Iráku se k prvnímu výročí zahájení války žádná akce nekonala.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí z oblasti lidských práv hostujících na serveru Econnectu
Most pro lidská práva
Nesehnutí
Konsorcium organizací zabývajících se uprchlíky
Terezínská iniciativa
Tolerance
Běloruské fórum "Obrození"
Osvětový a vzdělávací spolek Skaryna
Lungta
Nadační fond Potala
Nadační fond obětem holocaustu
Profem
Ateliér práv
e-Law - Auxilium legis
IT právo
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz