Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

IuRe: Obcím diskriminace sociálně slabých procházet nesmí

23. 3. 2004 -, Econnect / Iuridicum remedium

Nahlížení mainstreamových ekonomů na lidi mimo statistickou kategorii “produktivní populace” se stále více přejímá - vnímání společnosti a jejich faktické postavení je často řadí mezi “zbytečné lidi”; často je doprovázeno dojmem, že jejich práva se nemusí respektovat. Od toho není daleko k relativizaci základního principu rovnosti práv všech lidí v realitě všedního života. Ve většině zemí zůstává ovšem princip rovnosti v ústavě a zákonech. Problém diskriminace těchto skupin se tak dá řešit pomocí práva; pokud je ovšem právní pomoc dostupná. U nás se proto problému začala věnovat nevládní lidskoprávní organizace Iuridicum remedium.

Co je sociální vyloučení

Celé skupiny populace se díky realitě soudobého ekonomického systému ocitají v ekonomicky i sociálně marginálním postavení. Nejedná se pouze o bezdomovce, nezaměstnané, ale i kategorie tzv. “podzaměstnaných” (osoby pracující za nízkou mzdu v dočasných a nejistých zaměstnáních), ekonomicky slabé seniory, samoživitelky a další.

Stále aktuálnějším fenoménem sociálního vyloučení ve vyspělých zemích se začíná zabývat už i Evropská unie. Na základě její politiky připravilo akční plán boje proti sociálnímu vyloučení i naše ministerstvo práce a sociálních věcí .

Důsledky: zejména diskriminace

Sociálně vyloučení lidé rutinně čelí diskriminaci v nejrůznějších oblastech svého života. Na rozdíl od diskriminace rasové však dosud není ani u postižených ani u společnosti náležitě rozšířeno povědomí o tom, že tyto praktiky jsou nezákonné a lze se proti nim bránit. Jinak řečeno, že skutečně platí zásada rovnosti práv pro všechny bez ohledu na své zapojení do ekonomického života či dokonce na sociální status.

Nutnost v prvé řadě čelit diskriminačním praktikám a ze strany veřejné správy

Nejzávažnějším typem diskriminace jsou pak tyto praktiky ze strany veřejné správy, která má naopak práva všech zachovávat bez rozdílu. Začíná přibývat případů, kdy obce přistupují k různým “čistícím” akcím vůči sociálně znevýhodněným skupinám. Tyto zhusta populisticky či ekonomicky motivované akce jednak porušují zákon a jednak jsou diskriminační povahy. Příkladem jsou nezákonné praktiky v nájemních vztazích u obecních bytů či dokonce domů s pečovatelskou službou, násilí obecních strážníků vůči bezdomovcům či žebrákům a podobně.

Druhým velkým problémem je zacházení úřadů či orgánů obce se sociálně znevýhodněnými lidmi jako s občany druhé kategorie – opomíjení, přehlížení či zamlčování jejich nároků a práv a podobně. Existují i obecní činitelé, kteří se dopouští hanobících výroků na adresu celých sociálních skupin jako jsou například nezaměstnaní.

Projekt organizace Iuridicum remedium

Právě proto vznikl ojedinělý projekt nevládní organizace Iuridicum remedium (IuRe), který se zaměřuje na právní pomoc obětem této diskriminace ze strany obcí. Podle koordinátorky projektu, právničky Heleny Svatošové je se IuRe zaměřilo právě na obce proto, že případů přibývá a oproti jednání orgánů státní správy nejsou tyto praktiky tolik na očích a čelí se jim hůře - nepodléhají často například ani pravomoci ombudsmana.

“Vyřešením problému právní cestou chceme začít na zcela konkrétních kauzách ukazovat sociálně slabším lidem, že má cenu se za svá práva brát a obcím pak, že porušování zákonů jim ani u těch nejméně privilegovaných procházet nebude,” říká právnička IuRe Helena Svatošová. Cílem projektu IuRe je kromě bezprostřední pomoci v konkrétní kauze též dopomoci legislativním a jiným změnám systémové povahy v oblasti boje proti chudobě a sociálnímu vylučování. Stává se tak jedním ze spektra aktivit spolupůsobících proti naléhavému jevu sociální exkluze.

V rámci projektu je sjednána spolupráce s řadou specializovaných občanských sdružení pracujících s ohroženými skupinami jako jsou Romové, senioři, bezdomovci, lidé, kteří ekonomicky nedosáhnou na právní pomoc, ale i s úřadem veřejného ochránce práv či pražského Městského centra sociálních služeb a prevence. Pro projekt IuRe pracují právníci působící v advokacii i studenti (práv a sociální práce). Výjimečné je na projektu to, že nabízí bezplatnou právní pomoc, která není jednorázová, ale komplexní. „Jinak řečeno, řešíme kauzu až do konce a s využitím všech možných právních prostředků,“ vysvětluje Helena Svatošová.

Pro právní pomoc v případech porušení práva vůči sociálně znevýhodněným obcemi či jejich organizacemi je tedy možné obrátit se na Iuridicum remedium, Lublaňská 18, Praha 2, tel. 776 68 73 53, e-mail iure@iure.org.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Iuridicum remedium

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz