Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze se připravuje velká cyklojízda

14. 4. 2006 -, Auto*Mat/Econnect

-foto-
-foto-
Iniciativa Auto*Mat chystá na příští čtvrtek 20. dubna velkou cyklojízdu pod heslem "Neblokujeme dopravu - jsme doprava". Sraz účastníků je 17,45 hod. na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 2. Cyklojízdu podporují také známé osobnosti, například jedna ze superstar Kristýna Peterková. Trasa a tempo cyklojízdy je voleno tak, aby se mohl zúčastnit každý, včetně rodin s dětmi.

Cyklojízdy probíhají pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci a jsou obvykle spontánní akcí příznivců cyklistické dopravy, kteří se scházejí na náměstí Jiřího z Poděbrad a projíždějí pražskými ulicemi. Mají účast od několika desítek až po stovky. Například loňské cyklojízdy u příležitosti Dne bez aut se projíždělo Prahou přes tři sta cyklistů.

"Účastníci cyklojízdy se díky většímu počtu cyklistů mohou alespoň na několik hodin stát respektovanými účastníky silničního provozu. Jede se pod heslem: Neblokujeme dopravu – jsme doprava. Nejde tedy o to, někoho naštvat, ale připomenout, že cyklisté mají v pražské dopravě také své místo," uvedla Petra Kolínská ze sdružení Automat, které tuto konkrétní jízdu připravuje.

Velké jarní cyklojízdě vyjádřil podporu ministr životního prostředí Libor Ambrozek, účast přislíbila též jedna z finalistek soutěže Superstar Kristýna Peterková a další osobnosti veřejného života. Pozvánku na cyklojízdu obdrželi také radní zodpovědní za dopravu na magistrátu a některých pražských obvodech.

Po ukončení cyklojízdy je připraven kulturní program v klubu Cross (Plynární 23, Praha 7 - Holešovice), kde zahrají kapely Selfish a milo.

Organizátoři vyzývají, aby si účastníci vzali helmy a reflexní vesty a dbali na bezpečnost. Cyklojízda začíná a končí u stanice metra. Trasa je volena tak, aby se mohli zúčastnit i rodiče s dětmi. Organizátoři ujišťují, že se pojede pomalu a bezpečnost účastníků zajistí zkušení průvodci cyklopeletonu.

Podle policejních statisk zahynuli během měsíce ledna a února letošního roku tři cyklisté. Ačkoliv to tak nevypadá, jde o významné a varující číslo. Vezmeme-li v úvahu, že právě tyto měsíce většina cyklistů na silnice obvykle nevyjíždí a tvoří tak ve srovnání s ostatními druhy dopravy procento blížící se nule.

Jedno číslo ve výše uvedené statice bohužel představuje také Honza Bouchal, jeden z hlavních propagátorů cyklojízd, kterého letos v lednu srazil při jízdě na kole automobil.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související tisk. zprávy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Historie pražských cyklojízd

Vůbec první jízdy v San Francisku v září 1992 se účastnilo 48 lidí, o rok později jich bylo již 500. Pravidelně se konají ve stovce měst světa. Letos 27. září oslaví své desáté výročí. V Praze probíhaly občasné jízdy několik let, ale až od dubna 2001 jsou pravidelné. Opakují se každý třetí čtvrtek v měsíci a schází se na nich okolo šedesátky cyklistů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz