Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Před přechodem na přechodu nikdo nesmí stát

6. 4. 2004
Alena Mejstříková [Econnect / Auto*Mat] -


Více než dvacet maminek i tatínků s kočárky a jedna vozíčkářka se dnes projeli po asi kilometrové trase v rušném centru Prahy - Londýnskou ulicí. Ukázali tak, že díky bezohledně parkujícím automobilům je jízda i chůze po chodníku plná překážek, auta parkující na přechodech či v jejich těsné blízkosti navíc ohrožují bezpečnost. Jarní jízda, která již podruhé proběhla v rámci projektu Auto*Mat ve spolpupráci s Pražskými matkami, upozornila zúčastněné, novináře i kolemjdoucí na to, že špatné parkování je možná pohodlné pro řidiče, avšak chodcům, matkám s kočárky a vozíčkářům přináší nejen problémy, ale výrazně zvyšuje pravděpodobnost fatální nehody. Upozornila také na právě probíhající 4.týden bezpečnosti silničního provozu OSN, jehož mottem je "Ohleduplnost znamená bezpečí".

Ve všech jmenovaných případech - parkování na křižovatce, na přechodu, v blízkosti přechodu - mají řidič i chodec, respektive vozíčkář zakrytý nebo zhoršený výhled. Situace, kdy se řidič s chodcem vzájemně nevidí, nehodu při přecházení přímo "přivolává". Nejhůře jsou na tom děti nebo vozíčkáři, kteří kvůli své výšce do vozovky vůbec nevidí. O potížích vozíčkáře, který má sjezd z chodníku zablokován parkujícím autem a musí tedy překonat obrubeň chodníku, se dnes dopoledne bylo možné na vlastní oči přesvědčit.

Organizátoři i pražské matky proto žádají všechny řidiče, aby neporušovali silniční zákon (č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích § 27), který říká, že "řidič nesmí zastavit a stát: na přechodu pro chodce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před ním; na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní (tento zákaz neplatí v obci na křižovatce tvaru "T" na protější straně vyúsťující pozemní komunikace)".

Statistika nehod mluví jasnými smutnými čísly: V období leden až únor 2004 při nehodách na pozemních komunikacích zahynulo celkem 117 lidí, z toho bylo 50 řidičů, 25 spolujezdců a 31 chodců. Je-li nehoda způsobena špatným rozhledem, nejčastější důvod je stojící vozidlo, které brání výhledu (41%). Odpovídá tomu i nejčastější místo dopravních nehod - v blízkosti přechodu pro chodce (39%).

Světová zdravotnická organizace zasvětila letošní Světový den zdraví, kterým je 7. duben, právě bezpečnosti na silnicích. Při této příležitosti WHO doporučuje, co může pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu udělat státní správa a samospráva, výrobci automobilů, dárci a sponzoři i veřejnost. Veřejnost, občané a místní samospráva mohou např. povzbuzovat státní správu, aby se snažila zlepšit bezpečnost na silnicích; upozorňovat na místní problémy s bezpečností v dopravě, povzbuzovat příslušné programy pro děti ve školách či vyžadovat bezpečnostní prvky ve vozidlech (např. bezpečnostní pásy).

Kam se můžete obracet o pomoc?

Na závěr Auto-Mat a Pražské matky doporučují, kam se obrátit, pokud narazíte na problém, potřebujete pomoc, nebo byste rádi zlepšili bezpečnost ve vašem okolí:
Na Policii ČR a Městskou policii (linka 158 či místní čísla) můžete oznámit parkování na přechodu nebo v jeho těsné blízkosti, parkování na chodníku, můžete požádat také o asistenci na přechodu.
Na Magistrát či městský úřad se obraťte s žádostí o instalaci zpomalovacího prahu či děleného přechodu, o vyznačení přechodu, přisvětlení přechodu či instalaci jiných bezpečnostních opatření.
Technická správa komunikací vám pomůže s obnovou značení, opravou světelné signalizace apod.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

23. 7. 2008
Zahartof
23. 7. 2008
Zahartof
23. 6. 2010
phi
30. 9. 2010
24. 7. 2008

-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz