Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Chceme se tu cítit jako doma, prohlašují Romové ze sdružení Athinganoi

13. 4. 2004
Mikuláš Kroupa [Radio Praha] -


Představitelé romského sdružení Athinganoi, což je převzato ze staré řečtiny a znamená "cigáni", zasadili lípu v pražských Letenských sadech. "Tímto symbolickým aktem chceme upozornit na to, že my, Romové, i jiné národnostní menšiny žijící v České republice, sem patříme, narodili jsme se tady, jsme Češi a chceme zde žít," prohlásila organizátorka Radka Kováčová.

Sdružení Athinganoi kromě zasazení stromu připravilo společný večer romské, africké a balkánské hudby. Slavili společně s dalšími národnostními menšinami v ČR Mezinárodní den Romů. Během tohoto svátku si Romové na celém světě připomínají svou kulturu, jazyk a původ. Xenofobie většinové české společnosti vůči národnostním menšinám pramení právě z neznalosti kultury a tradice těchto skupin, tvrdí Radka Kováčová v rozhovoru pro Radio Praha.

"Zasazení stromu je jen symbolický akt, kterým chceme dát najevo, že tady žijí různé národnosti, že sem patří, a že se cítí být Čechy."

Co nejvíce vadí národnostním menšinám žijícím v ČR?

"No vadí!? Často nás lidé neposuzují podle toho, že jsme všichni stejní lidé. Posuzují nás podle pleti. To je asi největší problém."

Mohla byste být konkrétní: sledujete případy, které o této nesnášenlivosti vypovídají?

"Rasistických útoků v poslední době ubylo. Vyskytují se výjimečně. Ale například každodenním problémem všech Romů je, že nemohou najít práci, nejsou obslouženi v restauraci. Je pravda, že se to omílá dokola, ale je to bohužel pravda."

Kde se podle vás berou kořeny nesnášenlivosti většinové společnosti vůči Romům?

"Svoji roli hraje právě xenofobie, neznámo. Myslím si, že většina lidí o romské menšině mnoho neví."

Často je skrytý rasismus vytvářen osobní zkušeností. To vede k zobecňování až do podoby, že se říká: "Romové kradou a lžou." Co si o tom myslíte?

"Ano, to jsou přesně ty předsudky, které se o Romech tradují. Jsou to zkušenosti, jak říkáte. Ale nemůžete posuzovat celou skupinu lidí podle toho, že vás někdo z ní napadl a okradl. Já jsem nikomu neublížila, proto o mně nikdo nemůže tvrdit, že jsem zrovna tak špatná, že nepracuji, že zneužívám sociální dávky. Nemůžete hodnotit lidi podle barvy pleti, ale podle toho, jací jsou. Není dobré odsuzovat lidi na první pohled."

Mikuláš Kroupa

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Záznam rozhovoru z Radia Praha
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz