Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace chtějí, aby Klaus během návštěvy Číny hovořil o lidských právech

14. 4. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Prezident Václav Klaus se chystá na návštěvu Čínské lidové republiky; státní návštěva má začít zítra. "Žádáme, abyste využil této příležitosti a v rozhovorech s čínskými představiteli zmínil téma dodržování lidských práv v Číně," apelují na prezidenta ve svém dopise, jež mu včera doručily, nevládní organizace Amnesty International, Člověk v tísni, Lungta a Olympic Watch. Součástí dopisu je také zpráva o katastrofální situaci lidských práv v zemi a také popis případu pěti vězňů svědomí, které má Klaus ve svých rozhovorech připomenout.

Posledních dvanáct let strávil v psychiatrické nemocnici v Pekingu Wang Wanxing jen proto, že se v roce 1992 pokusil na Náměstí nebeského klidu rozvinout transparent připomínající demonstrace z roku 1989. Tändzin Deleg Rinpočhe, tibetský buddhistický učitel, byl kvůli svým rozsáhlým náboženským aktivitám odsouzen k trestu smrti v uzavřeném procesu, který odporoval mezinárodnímu právu. Disident Che Te-pchu byl po pětiminutovém procesu odsouzen k osmi letům vězení za "rozvracení státu" – pravděpodobně kvůli otevřenému dopisu požadujícímu politické reformy. Z podněcování k podvratné činnosti byl odsouzen také učitel Yan Jun, který na internetu publikoval materiál kritický k zásahu na Náměstí nebeského klidu a vyzýval k rozšíření demokracie – tento muž byl ve vyšetřovací vazbě pravidelně bit, v říjnu minulého roku byl pak tajně odsouzen ke dvěma létům vězení. Pátým vězněm svědomí, o němž se má prezident během své státní návštěvy zmínit, je právník, který obhajoval lidi vyháněné z jejich domů při přestavbě Šanghaje – byl odsouzen ke třem letům vězení za "vyzrazování státních tajemství osobám mimo Čínu".

Prezident Klaus je ale toho názoru, že bychom "neměli podléhat zjednodušujícím představám". Uvedl to ve svém komentáři zveřejněném minulý týden v MF Dnes. "Čína dosáhla ohromného společenského pokroku. Tak výrazné zlepšení kvality života tak velkého počtu lidí v tak krátké době je historicky unikátní. Je v zájmu nás všech, je v zájmu celého světa, aby se tato obrovská země vyvíjela v pozitivním směru. Svět potřebuje přátelskou a spolupracující Čínu a normální vztahy s ní potřebuje i Česká republika," píše dále Klaus.

"Neumím si představit, jaký zájem by nám měl bránit mluvit s Čínou o lidských právech. Je to navíc o to důležitější, že nyní Evropská unie z nepochopitelných důvodů uvažuje o zrušení embarga na vývoz zbraní do Číny, kde ale žádné výrazné zlepšení lidských práv nepozorujeme," komentuje situaci předseda české pobočky Amnesty International Marian Zajíček. Organizace má informace o tom, že více než čtvrt milionu lidí bylo bez soudního procesu umístěno do nápravných táborů, odpůrci režimu "mizí", jsou vystavování mučení zahrnujícímu středověké způsoby, elektrošoky, znásilnění a dalšímu krutému zacházení. "V Číně jsou zatýkáni disidenti, novináři, duchovní, uživatelé internetu a další. Stát kontroluje a cenzuruje média a internet. Nadále dochází k mimosoudním popravám a vynuceným přiznáním, systematické represi jsou v Číně vystaveny i menšiny nebo duchovních hnutí. Majetek je zabírán bez možnosti odvolání i běžným občanům, na hranici se Severní Koreou jsou uprchlíci z této země zatýkáni a násilně vraceni zpět. V Číně je každoročně vykonáno nejvíce trestů smrti na světě, podle některých odhadů až patnáct tisíc za rok," shrnuje situaci v Číně zástupkyně AI ČR Veronika Cvejnová.

Proto jsou organizace, které prezidentovi dopis adresovaly, přesvědčeny, že by Václav Klaus měl příležitost státní návštěvy využít a na stav lidských práv v Číně upozornit. Že se jedná o téma s velkou závažností, ilustruje i fakt, že apel podpořily i další nevládní organizace – mezi nimi i ty, které se přímo ochranou lidských práv nezabývají. K dopisu se připojily Agentura Gaia, Asociace Falun Gong ČR, Dobročinný spolek Lomikámen, Jekhetano drom – Společná cesta, Mládež pro interkulturní porozumění, Přátelé přírody, Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory – Sever, Zelený kruh a Ženy bez násilí. "Připomínáme, že stav lidských práv v komunistické Číně považují například Spojené státy americké za natolik vážný, že před dvěma týdny odsoudily na půdě Komise OSN pro lidská práva Peking za jejich porušování," uvádějí v dopise. Kritiku od lidskoprávních nevládních organizací si za svůj postoj prezident vysloužil už na podzim: Amnesty International informovala o nekontrolovaných obchodech se zbraněmi v České republice. Klaus ale označil obvinění z prodeje českých zbrani do krizových oblasti za urážku a důrazně je popřel, informace AI přitom označil za "politické formulace".

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

Související komentáře

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz