Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Každých dvaadvacet minut...

19. 4. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


"Každých 22 minut je na světě někdo zabit nebo zmrzačen nášlapnou minou." Výstava Zbraně, nebo lidská práva?, kterou dnes na vernisáži v brněnské Moravské zemské knihovně uvedou Nezávislé sociálně-ekologické hnutí (Nesehnutí) a Amnesty International, sérií fotografií a krátkých komentářů přibližuje příčiny a následky nekontrolovaného obchodu se zbraněmi. Následky se týkají především vzdálených zemí: ale Česká republika je významným vývozcem zbraní právě do oblastí, kde jsou hrubě porušována lidská práva nebo kde zuří ozbrojené konflikty.

Vernisáž bude ve vstupní hale knihovny zahájena v 15.30, součástí uvedení výstavy budou proslavy zástupců pořádajících sdružení a na místě budou k dispozici také informační materiály o obchodu se zbraněmi. Lidé budou též moci podepsat petici určenou ministrovi průmyslu a obchodu, po kterém signatáři požadují lepší kontrolu vývozů zbraní z České republiky. Petici „Zbraně, nebo lidská práva“ podepsalo do konce roku 2003 více než 1 200 občanů, podpisová akce ale zatím ukončena nebyla. Mimo jiné proto, že ministr Milan Urban ve své odpovědi na petici přiznává, že "...žádostem o ‘zastavení vývozu do konfliktních nebo nestabilních zemí’ nelze zcela jednoznačně vyhovět", anebo například že "nelze (...) odpovědně poskytnout stoprocentní záruku, že zbraně nebudou dodány do země, kde podle Vašich názorů, mohou být použity k porušování lidských práv".

"Výstava začíná úvodním panelem popisujícím kampaně Nesehnutí a Amnesty International, zaměřené na kontrolu obchodu se zbraněmi, pokračuje čtyřmi panely o lehkých i těžkých zbraních," přibližuje podobu výstavy aktivista brněnské pobočky AI Jiří Koželouh. Podotýká, že podle dostupných údajů vyvezla Česká republika mezi lety 1995 a 2002 do zahraničí přes 300 tanků. "Dva další panely jsou tematicky vyhraněnější, jeden se soustředí na obchod s mučícími nástroji a druhý na problematiku nášlapných min. Závěrečný, tedy osmý panel, pak shrnuje možnosti, jak může každý zájemce přispět k řešení problému," shrnuje Jiří Koželouh.

Výstava potrvá až do 10. května, pro návštěvníky vernisáže bude připraveno veganské občerstvení. Podrobné informace o kampani jsou na webových stránkách .

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz