Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Země má svůj den - oslavme Den Země 2004!

21. 4. 2004 - PRAHA [Econnect]

-foto-
-foto-
22. duben je již po třicáté čtvrté Dnem Země. Slaví se po celém světě i u nás v ČR. Stovky akcí a slavností, které probíhají téměř po celý týden kolem tohoto data, pořádají především neziskové organizace, ale i města - především ta Zdravá, obce či kraje, oslaví jej i ministr životního prostředí. Společným mottem oslav a akcí je výstižné "Mysli globálně, jednej lokálně" a vyvrcholí přímo na den Země a také o víkendu. Oslavte jej i vy! V následujícím textu vám dáme řadu tipů jak, podrobnosti najdete v souvisejících odkazech a tiskových zprávách.

Dne Země využívají především neziskové ekologické organizace, pro které je to příležitost, jak dát o sobě vědět, nabídnout lidem pomoc při řešení problémů v životním prostředí, upozornit na projekty, které přírodu ohrožují. Je to také příležitost jak přírodě přispět a pomoci, jak oslavit její životadárnou sílu, zrození jara. Při této příležitosti můžete proto navštívit např. řadu besed, přednášek, soutěží a zábavných akcí s přírodou a její ochranou spojených pro děti i dospělé, výstavy, cyklojízdy ale také úklid ve vašem okolí aj.

Představíme vám aktivity, které pořádají ekologické organizace Arnika, Děti Země, Hnutí Duha, ČSOP, Tereza, Kosenka, Sdružení dobrovolných aktivit INEX v Kosteleckých Horkách, Ekologické centrum Most, Nesehnutí, Nadace Partnerství a řada jiných. Olomouc je díky svým Ekologickým dnům Olomouc zasvěcena otázkám ekologie a životního prostředí již druhý týden. Ke dni Země se připojuje také Ministerstvo životního prostředí. Řadu aktivit pořádají Zdravá města (do kampaně se letos zapojilo 21 členů Národní sítě zdravých měst ČR: Boskovice, Brno, Hodonín, Hr.Králové, Chrudim, Karviná, Kopřivnice, Kroměříž, Letovice, Litoměřice, Ml.Boleslav, M.Třebová, Orlová, Prostějov, Třebíč, Třeboň, Val.Meziříčí, Vel.Meziříčí, Veselí n.M., Vsetín, Zlín), Národní parky a chráněná území. Chcete-li se podívat, co se děje u našich sousedů a dalších zemích po celém světě, organiazace Earth Day Network pro vás informace shromažďuje na své internetové stránce.

Den Země v Brně na Zeleném trhu

Celodenní program přímo na Den Země připravují brněnské ekologické organizace na Zelném trhu. Ve čtvrtek od 10 do 17 hodin zde bude připraveno několik informačních stanovišť nabízejících veřejnosti možnost zamyslet se nad vztahem člověka / společnosti a životního prostředí. Na své si přijdou také děti.

V informačním stánku doprava budou občanským sdružením Občané Brna proti stavbě rychlostní komunikace R43 v trase Kuřim-Troubsko poskytovány aktuální informace k problematice R43, stavu přípravy výstavby, posuzování vlivu stavby na životní prostředí (EIA) a bude představen alternativní návrh řešení. Stejně tak bude představena problematika odsunu brněnského nádraží. Občané budou mít možnost připojit své podpisy pod petice. Klub Bicybo upozorní na neutěšené podmínky, které cyklisté v Brně mají. Sraz cyklistů ke Dni Země je svolán přímo na Zelný trh na 16.30 h.

Organizace Svoboda zvířat nabídne příchozím u svého informačního stánku ochrana zvířat informace o ochraně zvířat, o vegetariánství, pokusech na zvířatech a jejich alternativách, kožešinové problematice, transportu koní, cirkusech apod. Pochod za nahrazení pokusů na zvířatech proběhne 24. dubna, na Světový den laboratorních zvířat v Praze.

Pro informační stanoviště voda si připravila ZO ČSOP Veronica téma ekologické praní a čištění - tedy jak prát s ohledem na životnímu prostředí. Regionální sdružení ČSOP v Brně představí brněnské studánky a vrty a kvalitu jejich vody.

Na stanovišti energie poskytne Hnutí Duha informace o obnovitelných zdrojích energie a s tím souvisejících globálních změnách klimatu, o státní energetické koncepci, o možnostech úspor energie v domácnostech (např. i ukázka zateplovaní), o jaderné energetice, uložištích jaderného odpadu apod.

Na stanovišti odpady bude ZO ČSOP Veronica poskytovat 14 konkrétních rad a tipů, jak minimalizovat odpady v domácnostech. K dispozici bude také brožurka Praktický rádce Jak chránit životní prostředí v Brně, které na jaře Veronica vydala jako výsledek několikaletého poskytování environmentálního poradenství.

Nadace Partnerství připravila prodejní a informační stánek stromy a informace o svém programu Strom života.

Nesehnutí Brno bude v rámci informačního stánku lidská práva nabízet tiskové materiály svých nejdůležitějších kampaní s problematikou lidských práv: "Ženská práva jsou lidská práva", "Jídlo místo zbraní", "Bezpečí pro uprchlíky" a "Zbraně, nebo lidská práva?". Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání připravila informace o problematice nespravedlivého mezinárodního obchodu, který diskriminuje nejchudší země světa a jejich obyvatele, o často katastrofálních podmínkách výroby v zemích globálního Jihu a nabízí Fair Trade coby rozumnou alternativu.

K dispozici bude také prodejní stánek s literaturou, o který se podělí Rezekvítek (sdružení pro ekologickou výchovu a ochranu přírody, které se zabývá vzděláváním dětí i dospělých, výrobou původních environmentálních pomůcek pro školy, vydáváním publikací a praktickou ochranou přírody) a Veronica, která už 18. rokem vydává stejnojmenný dvouměsíčník věnující se nejen ochraně přírody a krajiny.

Pan Weidenthaler z Velehradu bude na Zelném trhu prodávat svoji biozeleninu a propagovat tak ekologické zemědělství.

Dětský program oslav Dne Země bude vytvořený tak, aby byl zábavný pro děti mladšího i staršího věku. Děti se při plnění jednotlivých úkolů dozví leccos z ochrany přírody a ekologie, vyzkouší si své přírodovědné znalosti a dovednosti a v jednom z úkolů si budou moci vyzkoušet i svou odvahu. Na pilné čeká i drobný dárek! Tyto aktivity si společně připravilo Hnutí Brontosaurus, Ekocentrum Brno a Lipka - Dům ekologické výchovy.

Arnika slaví v sedmi městech ČR

Arnika připravila program pro veřejnost v sedmi městech ČR - Děčíně, Praze, Broumově, Poličce, Vyškově, Ostravě a Českých Budějovicích. Mezi jejími akcemi najdete např. přelanění labského kaňonu z Pastýřské stěny na Děčínský zámek (a další adrenalinová dobrodružství v Děčíně), přednášky o sovách, výstavy výtvarných prací či úklid veřejných prostor. V Ostravě se o víkendu otevřela výstava "Za záchranu řeky Opavy", která zachycuje průběh povodní na řece Opavě v roce 1997.

Velmi pestrý program je připraven také ve Vyškově. Oslavy Dne Země tam začaly již v pondělí čištěním veřejných prostranství. Včera se v tamní knihovně otevřela výtvarná a fotografická výstava pro žáky základních a středních škol "Co oči nevidí… aneb Kde končí obsah naší popelnice". Oslavy pak vyvrcholí přímo na Den Země 22. dubna na vyškovském náměstí celodenním kulturním programem.

"Považujeme za důležité dát o sobě vědět a oslavy Dne Země jsou dobrou příležitostí. Lidé, kteří se zajímají o ochranu životního prostředí, mají šanci dozvědět se více o naší činnosti a my zase máme příležitost se s nimi potkat a nabídnout jim spolupráci a pomoc," říká Lenka Daňhelová ze sdružení ARNIKA Ostrava.

Děti Země v Liberci

Petici na podporu cyklistické dopravy v Liberci převezme na Den Země (v 16.00 hod před libereckou radnicí) od zástupců občanských sdružení Cyklisté Liberecka a Děti Země Liberec náměstek libereckého primátora Jiří Veselka. Cílem petice je ukázat zájem občanů o bezpečnější a pohodlnější jízdu na kole při cestě po městě. Do dnešního dne svoje přání o kvalitnější podmínky pro cyklistickou dopravu v Liberci vyjádřilo svým podpisem 1880 lidí. Po předání petice vyjede v 16.30 propagační cyklojízda do Lidových sadů a Ruprechtic. "Všichni, kteří se udrží na svém jízdním kole, jsou na tuto jízdu zváni," zvou Děti Země Liberec.

Opět ožije Zelená stezka Greenways Praha-Vídeň

Otvírání nejdelší greenway v České republice - Greenways Praha-Vídeň proběhne za řady doprovodných akcí 22.-24. dubna. Na mnoha místech na zelené stezce mezi Prahou a Vídní budou místní lidé sázet stromy, čistit studánky, zatravňovat veřejná prostranství či pořádat první jarní cyklojízdy. Například na Graselově stezce mezi Slavonicemi a Českým Rudolcem, která provádí návštěvníka místním krajem na pozadí příběhů známého loupežníka Grasela, vysadí loupežnické duby a buky za zpěvu loupežnických balad a songů. Nedočkaví cyklisté mohou vyrazit z Veselí n. Lužnicí na cyklojízdu kolem jihočeských rybníků, v Národním parku Podyjí se zase můžete zúčastnit výsadby stromů spojené s vernisáží výstavy dětských prací k tématu Dne Země.

"Jako hlavní téma pro otvírání stezky bylo zvoleno sázení stromů. Chtěli bychom, aby Greenways Praha-Vídeň jednou byla opravdu "zelenou stezkou"," řekla jeho předsedkyně Olga Žampová. Program Greenways koordinuje a finančně podporuje Nadace Partnerství.

Cyklojízda v České Lípě

Místní skupina Hnutí Duha Česká Lípa zve všechny občany na tradiční cyklojízdu Českou Lípou a jejím okolím, která se koná ve čtvrtek 22.4.2004 od 17 hodin. Hlavním smyslem cyklojízdy je poukázat na přebujelost individuální automobilové dopravy v České Lípě a připomenout naléhavou potřebu řešení dopravní situace ve městě například vymezením jízdních pruhů pro cyklisty a vybudováním sítě cyklostezek.

Den Země v Kosteleckých Horkách

Oslavu Dne Země připravuje na sobotu 24.dubna Sdružení dobrovolných aktivit INEX v Kosteleckých Horkách. Den Země proběhne ve statku č.p.25 dnes nazývaném Modrý dům a zaměří se na lokální řemeslné tradice jako je košíkářství a včelařství; návštěvníci si budou moci vyzkoušet také předení na kolovratu nebo tkaní na rámu. K vidění bude i výstava k problematice solárních panelů nebo kořenových čistíren na malých obcích. Nebude chybět pouliční loutkové představení a ochutnávka zdravé výživy.

Pořádání Dne Země je stále ještě spíše záležitostí větších měst, ale ani malá obec Kostelecké Horky nechce zůstat pozadu. "Lidé na venkově mají k přírodě mnohem blíž než městští lidé, ale současný venkov není žádnou oázou tradic a nekonfliktních vztahů k přírodním dějům. Myslíme si tedy, že připomenutí Dne Země patří i do malých obcí.", říká jedna z organizátorek Dne Země Šárka Kulíšková.

Ekologické centrum Most

Kvalita životního prostředí na Mostecku doznala za posledních 14 let významného zlepšení. Dá se však říci, že je Most zdravým městem? Jak sami Mostečané pociťují vliv životního prostředí na své zdraví a svoji životní pohodu? Těmito otázkami vybízí Ekologické centrum Most, při příležitosti Dne Země, veřejnost ke komunikaci. Mostečané mají možnost zapojit se do diskuze v diskuzním fóru na internetových stránkách Ekologického centra www.ecmost.cz nebo vyplnit anketní lístek, který bude k dispozici na informačních panelech Ekologického centra v 1. patře mosteckého magistrátu nebo taktéž v Městské knihovně v Mostě. Takto získané názory obyvatel Mostu chce Ekologické centrum dále využít v přípravě vlastních projektů, které by přispěly ke zlepšení životního prostředí v Mostě. Rovněž s výsledky tohoto průzkumu seznámí mostecký magistrát.

Kosenka přivítá jaro a dá volnost hoře

Ekocentrum a ekoporadna ČSOP Kosenka při své slavnosti "Vítání jara - Volnosť hoře" v sobotu 24. dubna, přivítá jaro, odemkne studánky a symbolicky přírodě vrátí vykoupený kus bělokarpatské hory - jedlobukový les Ščúrnica na Ploščinách, který byl jako první ohrožený les v lednu 2004 vykoupen díky veřejné sbírce.

Jarní festival Den Země v Prokopském údolí - sdružení Tereza

Tradiční jarní oslavy Dne Země v Prokopském údolí v Praze pořádá v sobotu i v neděli (23.-24.4.) sdružení Tereza. 14. ročník jarního festivalu pro děti, jejich rodiče, psy a všechny, kdo mají rádi přírodu. Na dvacítce stanovišť budou připraveny aktivity na téma "Krajina a její proměny". Nebude chybět oblíbená naučná stezka nejhezčí částí Prokopského údolí, doprovodný program ve stanu, soutěže, odměny.

Den Země na Toulcově dvoře

Oslavy svátku Země ve Středisku ekologické výchovy hl. m. Prahy Toulcův Dvůr proběhnou v sobotu 23.4. od 10.00 do 18.00 hod řadou zajímavých aktivit: výroba ručního papíru, mýdla, zkoumání mokřadu a jarní hry. Společně se sdružením KONOPA zasejeme na políčku technické konopí. Přítomen bude i prodejní infostánek s ukázkami možných výrobků z technického konopí. Dále vás čeká také táborák, zpívání s kytarou, divadlo a další.

Den Země v Mikulově - 24. 4. 2004 - http://www.cev.palava.cz./denzeme.htm

Ke Dni Země se připojuje i ministr životního prostředí

Ministr Libor Ambrozek navštíví v příštích dnech řadu akcí pořádaných ekologickými organizacemi. Stal se také "generálním sponzorem" Dne Země pro sdružení pro ekologickou výchovu Tereza.

Ministerstvo vyhlásilo ke Dni Země internetovou vědomostní soutěž zaměřenou na životní prostředí "Jarní soutěž pro děti a mládež" do 15 let. Informace o soutěži, včetně otázek najdete na internetové stránce souteže. Vítěze celé soutěže a jeho nejbližší rodinné příslušníky čeká týdenní pobyt v krásném prostředí NP Šumava včetně zajímavého doprovodného programu. Pro další úspěšné soutěžící jsou připraveny zajímavé knížky o přírodě a další dárkové předměty včetně červnového překvapení. Partnery soutěže jsou časopis ABC, Národní park Šumava a ZOO Praha. Soutěž končí 30.května.

Historie Dne Země a Earth Day Network

První oslavy Dne Země proběhly v USA 22. dubna 1970. Byl to pokus připomenout závažné problémy jako je růst počtu obyvatel Země, problémy využívání neobnovitelných zdrojů, ztenčování ozónové vrstvy. Vznikla tak tradice oslav Dne Země, mezinárodního svátku životního prostředí. V roce 1990 se k americké tradici připojil zbytek světa.

Mezinárodní organizaci Earth Day Network, která sídlí ve Washingtonu koordinuje a poskytuje informační servis ke Dni Země na mezinárodní úrovni. Na svých stránkách shromažďuje přehled akcí v jednotlivých zemích světa. Nechybí zde ani Česká republika, i když přehled akcí není ani zdaleka úplný.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz