Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace pro záchranu velryb

21. 4. 2004
Josef Kubeczka [Radio Praha] -


Česká republika by se podle ekologické organizace Greenpeace měla přidat k zemím, které chrání velryby. Její členové v pondělí zahájili v Praze kampaň za to, aby země vstoupila do Mezinárodní velrybářské komise. Před Obecním domem v centru Prahy umístili velkou nafukovací velrybu.

Lidé si také mohou prohlédnout výstavu o životě velryb a delfínů a podpořit snahu Greenpeace podpisem pod petici. Ta je výzvou pro politiky, aby se vstupem Česka do komise souhlasili. Známého mořeplavce a poradce Greenpeace pro ochranu velryb Marka Tomina jsem zeptal, proč bychom se měli stát členy zmíněné komise?

"Česká republika je jednou ze zemí, které mají reálnou šanci do Mezinárodní velrybářské komise vstoupit za účelem podpory těch států, jež chtějí zachovat moratorium na komerční lov velryb. I ty proochranářské státy, jako například Spojené státy americké či drtivá většina Evropské unie, svým způsobem vysílají signály, aby se další země připojily na stranu ochrany, a nikoli na stranu lovu. V posledních letech začíná být situace docela kritická. Dnes ochranářský tábor a ten provelrybářský jsou zhruba půl na půl a hlas České republiky začíná být velice důležitý. V období zhruba sto let zahynulo více než 2,7 milionu velryb a vedlo to opravdu k takové decimaci, že některé jejich druhy jsou dodnes na pokraji vyhynutí."

Myslíte si, že hlas České republiky může být relevantní, i když nemáme přístup k moři?

"Právě to je ta paradoxní věc. V té komisi je hlas každého člena rovný. Tam nerozhoduje to, jestli máte nebo nemáte moře. Ona ta ochrana velryb znamená zároveň i ochranu biodiverzity jako takové, celosvětově. Velryby jsou svým způsobem vlajkovým druhem, který je ukazatelem toho, jakým způsobem se člověk stará o život na Zemi vůbec."

Akce Greenpeace se účastní také režisér Steve Lichtag, který nedávno natočil velryby přímo v jejich životním prostředí.

"Jsem úplně nadšen, protože se nám podařilo natočit velryby asi 150 kilometrů severně od Dominikánské republiky. Ty materiály jsou úchvatné. Je to vlastně takový polohraný příběh, v němž hlavní roli samozřejmě hrají velryby a jedna holčička. Cílem toho dokumentu je ukázat úžasnou krásu těch velryb, ukázat, jaké vlastně jsou, že jsou hravé, jako naše děti, že zpívají, že tančí, že na nás koukají, jako vy teď koukáte na mně. Po práci s velrybami, kdy jsem je vlastně měl možnost pocítit tělo na tělo, člověk nemůže zůstat lhostejný, co se s nimi stane dál."

Film Steva Lichtaga bude mít premiéru na festivalu ekologických filmů v Banské Bystrici, kde za čtrnáct dnů chtějí členové Greenpeace předat pomyslnou štafetu své pouti z Prahy přes Plzeň, České Budějovice, Pardubice, Brno, Ostravu a Olomouc svým slovenským kolegům.

Josef Kubeczka

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz