Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Změřte si svou ekologickou stopu!

22. 4. 2004
Alena Mejstříková [Econnect] -


Víte jak je váš životní styl zatěžuje životní prostředí? Chcete si změřit vaši ekologickou stopu? Pokud ano, pak stačí vyplnit 20 otázek na nové internetové stránce www.hraozemi.cz/ekostopa a svoji stopu zjistit. Říká nám, jakou část Země potřebujeme pro zajištění jídla, energie, bydlení, dopravy, spotřebního zboží a služeb, které běžně spotřebováváme. Průměrný Čech má ekologickou stopu 4,8 globálních hektarů, celosvětově je ovšem k dispozici jen 1,8 hektarů při současném počtu obyvatel. Dotazník pro výpočet stopy na stránkách Hra o Zemi je malým dárkem všem občanům ČR starším 11 let u příležitosti dnešního Dne Země. Dárek připravil Zelený kruh, Ústav pro ekopolitiku a Econnect.

Nástroj pro výpočet ekologické stopy na stránkách Hry o Zemi je první nástroj přizpůsobený podmínkám v ČR. Vychází z nástroje, který na svých stránkách nabízí mezinárodní organizace Earth Day Network, který je ovšem přizpůsoben podmínkám především v anglosaských zemích a z nich především americkým životním podmínkám.

"I když je výpočet založený na našem dotazníku zjednodušený a nedokáže zahrnout všechny myslitelné životní styly, poskytuje rozumný odhad individuální ekologické stopy většiny obyvatel České republiky," říká Viktor Třebický z Ústavu pro ekopolitiku, který dotazník zpracoval. Po vynulování je možné vyplnit dotazník opakovaně s různými odpověďmi a tak experimentovat s faktory, které konečnou velikost ekologické stopy ovlivňují. Na stránkách Hra o Zemi si můžete přečíst také podrobnější informace o principech výpočtu ekologické stopy i informace k vyplnění jednotlivých otázek.

Co je to vlastně globální hektar, ve kterých se ekologická stopa počítá? Globální hektar nesmí být zaměňována s reálným hektarem. Globální hektary se používají proto, že ekologická stopa je součtem různých kategorií biologicky produktivních ploch (např. lesy a pole) s různou produktivitou. Každý globální hektar odpovídá jednomu hektaru biologicky produktivních ploch s "globálně průměrnou produktivitou". V současné době tvoří biosféru 10,8 miliardy hektarů biologicky produktivních ploch, což není celý povrch naší planety. Z toho je 2,3 miliardy ha plocha produktivních oceánů a moří a 8,5 ha miliardy ha plocha produktivní souše.

Otázky jsou v dotazníku rozděleny do čtyř oblastí: bydlení, potraviny, zboží a služby, doprava. Ekologickou stopu ovlivňuje například i pohlaví: jste-li muž nebo žena se obdobně jako věk promítá do průměrné spotřeby kalorií, která je obecně nižší u žen než u mužů. Podle V. Třebického se v aktualizované verzi počítá se zahrnutím otázky na váhu a výšku pro výpočet indexu tělesné hmotnosti (BMI). To, spolu s otázkou o fyzické aktivitě, zpřesní výpočet ekologické stopy jídla.

Dotazník nemohou vyplňovat děti mladší než 12 let, neboť u těchto mladších dětí se některé faktory, které ovlivňují výslednou ekologickou stopu (například spotřeba kalorií v závislosti na fyzické aktivitě) počítají podle jiného algoritmu než u starších dětí a dospělých. Řadu otázek v této verzi dotazníku by také děti obtížně odpovídaly. Proto chystáme pro mladší věkové kategorie a rodiče malých dětí zjednodušený dotazník.

"Do budoucna také chystáme sofistikovanější kalkulátor "Zmenši svoji stopu!", který umožní analýzu výsledků a poskytne konkrétní návod, jak uzpůsobit životní styl tak, aby byl "zelenější" a ekologicky šetrnější," doplňuje Viktor Třebický.

Stránky Hra o Zemi fungují již od roku 2001 jako vstupní brána k informacím o životním prostředí pro každého občana. Vedle měření ekologické stopy nabízejí hravou formou přehled problémů, které naše životní prostředí ohrožují a nabízejí řadu odkazů především na nevládní organizace, které se jim věnují. Na stránkách Hra o Zemi se také dozvíte, jak můžete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj jako občan, spotřebitel nebo volič. Byly zveřejněny v roce 2001 při příležitosti kampaně ekologických organizací, které chtěly upozornit na životní prostředí a udržitelný rozvoj v roce konání summitu Země v Johannesburgu.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Hra o Zemi
Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz