Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Proběhla sbírka knih pro romské děti

28. 4. 2004 -, Econnect / Naděje

Pracovníci poboček občanského sdružení Naděje v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě společně se členy Církve bratrské v Litomyšli uspořádali v dubnu sbírku dětských knížek pro nízkoprahové komunitní centrum v Písku. V tomto centru Naděje pracuje s romskými dětmi předškolního i školního věku, celkové věkové rozpětí dětí je od 4 do 15 let. Organizátoři předali do Písku celkem 99 dětských knížek, 15 dětských obrázkových časopisů a dalších pomůcek pro práci s dětmi. Děti z centra na oplátku namalovaly svým dárcům obrázky.

Projekt Naděje v Písku se zaměřuje na sociální intervenci v sociálně nepřizpůsobivých a problematických rodinách nájemníků obecních bytů a byl připraven Nadějí ve spolupráci s Městem Písek. Je začleněn do Integračního programu Naděje, který je zaměřen na ochranu před sociálním vyloučením ohrožených osob a skupin obyvatel a na pomoc k reintegraci sociálně vyloučených. Projekt v Písku má multietnický charakter - většina osob bydlících v domě je romského původu. S realizací obdobných projektů má Naděje zkušenosti ze svých poboček v České Třebové, Vysokém Mýtě, Plzni a Mladé Boleslavi.

Součástí projektu jsou zejména celodenní poradenská služba pro dospělé, programy pro předškolní děti a klubové aktivity pro školáky a mládež. Cílem projektu je odstranit izolaci obyvatel domu a pomoci jim v integraci do společnosti a v neposlední řadě zabránit jejich trvalému sociálnímu vyloučení. Dílčími stupni jsou vytvoření přátelského ovzduší spolupráce (navázat dobré vztahy s nájemníky domu a získat jejich důvěru při řešení nepříznivé situace, ve které se ocitli), vytvoření motivace k aktivní úloze při řešení potřeb života komunity (potlačit lhostejnost a vyvolat zájem o změnu zdevastovaného prostředí, ve kterém žijí) a motivovat k osobní odpovědnosti za vlastní život (dosažení platební kázně při splácení nájemného a starých dluhů).

Jaké jsou zkušenosti od otevření v roce 2001? Předchozí odstup dospělých obyvatelů domu se mění v zájem o přátelský rozhovor a poskytnutí poradenství v oblasti zlepšení bytové situace, vzdělávání dětí, získání práce a trávení volného času. Aktivity pro předškolní děti se postupně vyvíjejí spíše v kombinaci školky a klubu maminek, odpolední aktivity pro školní děti a mládež navštěvuje průměrně 12 dětí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
O. s. Naděje

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Internetové tipy Econnectu

Blind Friendly Web: přehled stránek přátelských k nevidomým uživatelům.
Internet proti rasismu
IT právo: informační server o internetovém a počítačovém právu
Itrain-online: portál školících materiálů v oblasti využití internetových technologií v občanském sektoru
Rapid Response Network: asistence s mirrorováním ohrožených stránek

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz