Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Po ptačích územích ČR vyhlásí další chráněná stanoviště

28. 4. 2004
[Radio Praha] -


Po vyhlášení ptačích území se stát chystá do nového ochranného režimu Natura zahrnout 905 stanovišť a lokalit, kde žijí ohrožení živočichové a rostliny. Evropsky významné lokality pokryjí přibližně 9,6 procent území státu, téměř 70 procent z toho už nyní leží v chráněných územích. Často se budou nová stanoviště krýt s právě vyhlašovanými ptačími územími. "Rozloha chráněných území se tak ve skutečnosti zvýší jen o 3,4 procenta," řekl novinářům ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Mezi chráněná stanoviště budou patřit například horské louky, květnaté bučiny, ale například i kostelní věže, kde žijí vzácní netopýři. Významnější z nich vyhlásí nařízením vláda, další budou spadat do kompetence krajů a obcí. Může se jednat například i o jednu malou louku, kde roste chráněná rostlina. Zhruba desetinu z těchto stanovišť, která leží na jižní Moravě, už ministerstvo s vlastníky projednalo. Jednání o zbytku území úřad teprve čekají v příštích měsících.

Seznam území pošle stát do Bruselu, po jeho schválení bude muset do šesti let zajistit jejich ochranu. Ta bude spočívat v úpravě stylu hospodaření. I v tomto případě stejně jako u ptačích územích stát vlastníkům újmu nahradí kompenzacemi.

Na mapování evropsky významných lokalit pracovalo čtyři roky na tisíc lidí. Shromažďovali informace o 74 živočišných a 40 rostlinných druzích. V případě, že vlastníci a kraje s vyhlášením některých lokalit souhlasit nebudou, bude podle Ambrozka na politickém rozhodnutí, zda jim stát ustoupí. "Vybírali jsme ty nejvýznamnější stanoviště, takže v případě nesouhlasu můžeme navrhnout jinou variantu," řekl Ambrozek.

S největším odporem při vyhlašování ptačích území se ministerstvo setkalo v posledních měsících v Jihočeském kraji. Zákon, díky němuž bude moct být Natura pro ptačí území vyhlášena, po dlouhých peripetiích v Poslanecké sněmovně vychází ve Sbírce zákonů. První desítku z 41 návrhů ptačích území v nejbližší době předloží ministerstvo k vyhlášení vládě, u dalších zhruba deseti už vypořádalo připomínky krajů. S Jihočechy se dosud na přesných hranicích lokalit nedohodlo.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Natura 2000
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz