Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika odebírá vzorky prachu, začala u Bursíka

12. 4. 2006 - PRAHA [Econnect]

-Foto Econnect-
-Foto Econnect-
Dnes v poledne zahájili aktivisté sdružení Arnika odběr vzorků, které nechají testovat na přítomnost toxických látek. Jejich cílem je podpořit bezpečné zacházení s chemickými látkami a zákaz používání vysoce nebezpečných ftalátů, bromovaných zpomalovačů hoření a alkylfenolů v rámci evropského registru REACH. Martin Bursík připomněl, že jde o dlouhodobý nekompromisní požadavek v celoevropské politice strany Zelených. Jeho kancelář se stala prvním místem odběru vzorků prachu.

Odebrané vzorky budou podrobeny rozboru v Národní referenční laboratoři pro perzistentní organické sloučeniny. Výsledky budou známy v koncem května. Test je zaměřen na nebezpečné látky, které se běžně nacházejí ve výrobcích přítomných v kancelářích i domáctnostech. Jde například o koberce, počítače, potrubní rozvody, nábytek, šampony nebo plastová okna, které obvykle obsahují ftaláty, zpomalovače hoření a alkynofenoly. Tyto látky poškozují hormonální, nervový a reprodukční systém, ovlivňují vývoj mozku a kostry, poškozují DNA a řada jejich účinků na lidské zdraví ještě nebyla zcela prozkoumána.

Další vzorky prachu z kanceláří a také deště budou odebírány v Ústí nad Labem, Ostravě, a na Churáňově. Arnika chce porovnat výsledky na různých místech ČR a dalších lokalitách v Evropě, kde již podobné rozbory proběhly.

Volně v prodeji jsou dnes po celé Evropě desetitisíce chemikálií, u nichž nebylo dokončeno testování vlivů na lidské zdraví a životní prostředí. V řadě případů by bylo možné nebezpečné toxické látky nahradit neškodnými substitucemi. "Pro průmyslové podniky by představovala zvýšení nákladů už samotná změna technologie a v současné době to po nich zákazníci ani instituce nepožadují. Přesto se několik výrobců preferujících například substituční látky zpomalovačů hoření objevilo, ale je jich minimum," uvedl vedoucí projektu REACH sdružení Arnika Ladislav Kleger.

Sdružení Arnika žádá, aby do připravovaného nařízení REACH byla zakomponována povinnost náhrady bezpečnějšími alternativami, právo spotřebitelů na informace o chemických látkách obsažených ve výrobcích a záruku výrobců za bezpečnost jejich produktů.



Tisková konference v kanceláři Martina Bursíka




Aktivistka Arniky vysává vzorky prachu z koberce




Vysavač Arnika




Odběr vzorků za účasti médií


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

12. 4. 2006
13. 4. 2006
13. 4. 2006

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz