Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dneškem začíná Světový týden respektu k porodu

15. 5. 2006 -, Econnect / Hnutí za aktivní mateřství

Coby příspěvek k humanizaci moderního porodnictví, které se pozvolna přiklání k technickému přístupu s mnoha nesprávně používanými praktikami, vznikl ve Francii Světový týden respektu k porodu. Ten si připomínáme i u nás – ode dneška až do 21. května. "V naší kultuře panuje přesvědčení, že porod je riziková událost," zní jeden z důvodů, proč o respektu k porodu mluvit.

"Celé generace žen nevěří, že by byly schopny samy porodit své děti. Rostoucí počet profesionálních porodníků, lékařů i porodních asistentek, se nyní pokouší z tohoto modelu “produktivismu” vystoupit," uvádějí organizátoři série akcí pro veřejnost, které se letos zaměřují právě na čas porodu. "Téma času pokrývá mnoho aspektů “industriální” porodní péče: fobii z přenášení, umělé vyvolávání porodu a “aktivní vedení” porodu, dirupci vaků blan, okamžité přestřižení pupeční šňůry atd. Je nutné zrušit kletbu tohoto procesu a hovořit o čase pozitivně: základní čas, který je pro rození potřeba (nebo který bychom měli znovu vyžadovat), a to ve fyzickém i psychickém slova smyslu."

Hnutí za aktivní mateřství přitom poukazuje na to, že výsledky výzkumů vyhodnocují přirozený porod jako nejbezpečnější volbu pro matku i dítě a ukazují, že do průběhu porodu by se mělo zasahovat jen v odůvodněných případech.

Hnutí, které v květnu každoročně připravuje tematické akce k Mezinárodnímu dni porodních asistentek, se letos poprvé připojuje také ke Světovému týdnu respektu k porodu. Připravilo multimediální výstavu Umění porodit, která je k vidění v pražském letohrádku Portheimka. "Cílem je zejména rozšířit informace o této rodinné i společenské události, která je často vnímána zbytečně jen jako medicínský problém," vysvětluje Hnutí za aktivní mateřství.

Kromě multimediální výstavy se veřejnosti po celý týden nabízí také bohatý doprovodný program. "První ročník jsme se rozhodli tematicky nevymezovat, objektem zájmu je tedy porod se všemi aspekty, otazníky i vykřičníky," uvádějí organizátoři. "Zvláštní důraz klademe na respektování práv žen během porodu a rodičů po porodu v souladu se stávající legislativou. Tomuto tématu věnujeme i připravovanou veřejnou debatu týdeníku Respekt, která se v rámci Světového týdne respektu k porodu v Praze uskuteční ve středu 17.5. od 18:30," lákají na jedno z připravovaných setkání.

Hnutí za aktivní mateřství bylo založeno v roce 1999 s cílem usilovat o zlepšení podmínek v českých porodnicích a šířit informace, které by tomu mohly napomáhat. Provozuje zdravotně-sociální poradnu, organizuje pravidelná setkání pro odborníky i rodiče, vydává osvětové materiály. Členství je otevřené každému – rodičům, porodním asistenkám, psychologům a psycholožkám, lékařům a lékařkám – tedy široké laické i odborné veřejnosti.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz