Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Velikonoční vajíčka: jaká je jejich cena?

14. 4. 2006 -, Econnect

Na pondělní pomlázku budou podle tradice připravována malovaná vajíčka. Ať už barvená nebo jinak zdobená, ochránci zvířat upozorňují: pro slepice Velikonoce většinou žádným svátkem nejsou. Většina vajec, běžně prodávaných v obchodech, pochází od slepic, které prožily svůj život v utrpení takzvaných bateriových klecích, namačkány na prostoru ani ne o velikosti otevřeného školního sešitu.

"Nemusí tomu tak ale být. A záleží to pouze na nás, zákaznících," uvádí Nadace na ochranu zvířat. Podle jejích údajů je na světě chováno více než 5 miliard slepic, které každý rok snesou více než 50 miliónů tun vajec. Nosnice moderních vyšlechtěných plemen dnes navíc snášejí asi 300 vajec za rok, což je dvakrát více než před padesáti lety.

Jak se vyrábí vejce

Cesta, kterou se slepičí vejce dostávají ke spotřebitelům, většinou není příliš známá. Když se kuřata vylíhnou, jsou malí kohoutci, kteří se nehodí k chovu na maso, většinou okamžitě usmrceni: svalovina neroste dostatečně rychle, což je neekonomické. Buď jsou zaživa rozemleti ve vysokofrekvenčních mlýncích, nebo zadušeni plynem.

Jakmile slepice začnou snášet vejce, bývají nejčastěji umístěny právě do bateriových klecí. Tyto klece jsou tak malé, že slepice prakticky celý prostor klece vyplňují. "Nemohou se zde ani projít, natož popoběhnout nebo roztáhnout křídla. Kvůli nedostatku jakéhokoli pohybu trpí osteoporózou a v jejím důsledku také zlomeninami končetin. Klece jsou naprosto holé, s drátěnou podlahou," popisuje Nadace na ochranu zvířat. Aby se slepice vzájemně nezraňovaly, jsou jim zkracovány zobáky, avšak pahýl zobáku zůstává citlivý po celý zbytek života.

V těchto klecích žijí slepice asi po dobu jednoho roku, poté se jejich snůška začíná snižovat a jsou poraženy. V Evropské unii se v bateriových klecích chová asi 75% všech slepic, u nás 65%. Konvenční bateriové klece mají být v Unii od roku 2012 zakázány – do té doby v nich však budou trpět ještě miliardy slepic.

Jiné možnosti existují

Takzvaný bateriový chov ale není jedinou možností chovu slepic. Jednou z alternativ je chov na podestýlce, tedy v halách. Slepice se zde mohou volně pohybovat, na podlaze je podestýlka, slepice mohou stát na hřadech a snášet vejce do hnízd. Tyto systémy, pokud jsou dobře vedeny, umožňují přes poměrně vysokou hustotu přirozenější způsob života. Vejce z toho typu chovu už jsou o něco dražší, již se běžně prodávají v obchodech a nesou označení "vejce od slepic chovaných na podestýlce".

V dalším systému chovu, v chovu s volným výběhem, mají slepice možnost pobývat v hale a ve výběhu. Hala je stejná jako u chovu na podestýlce. Slepice mohou klovat v zemi, protahovat se, popelit se - tedy činnosti, které představují pro slepici většinu jejího "zaměstnání". Do této skupiny je také možno zařadit tradiční chov slepic na dvorku, kde slepice žijí přirozeně, v přiměřeně velkém hejně, mají kurník.

Teprve se rozvíjí další způsob, ekologický chov slepic. V ekologickém zemědělství slepice musejí mít prostor k hrabání, ke snášení vajec do hnízda, popelení se, možnost hřadování a celodenní přístup do výběhu vždy, když to počasí dovolí. Podmínky ekologického zemědělství jsou v České republice stanoveny zákonem č. 242/2000Sb. a vyhláškou ministerstva zemědělství č.53/2001Sb.

Jak vejce rozeznat?

Zatím u nás neexistuje žádný systém značení či kontroly, který by zákazníkovi při koupi zaručil, že jde o vejce od slepic chovaných ve volném výběhu. Spotřebitelé je tedy zatím mohou koupit pouze od známých či příbuzných, o kterých vědí, jakým způsobem slepice chovají. V některých bioobchodech, od klubů přátel ekofaremnebo přímo na ekofarmách je pak možné koupit vejce v kvalitě bio, tedy z ekologického zemědělství.

Od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 platí povinnost označovat prodávaná vejce podle toho, z jakého typu chovu pocházejí. Označení zahrnují text na obalu vajec a číselný kód přímo na vejcích: Vejce z ekologických chovů nesou kód "0" (kromě toho tato vejce nesou ještě specifická označení produktu ekologického zemědělství – tzv. "zelenou zebru"). K textu "Vejce nosnic ve volném výběhu" je přiřazen kód "1", vejce nosnic v halách mají kód "2" a vejce nosnic v klecích nesou kódové označení "3".

Zatímco producenti vajec, kteří chovají slepice v lepších podmínkách, označení na obalu uváděli ve svém vlastním zájmu i předtím, vejce od slepic z bateriových klecí začala být na obalu označována teprve nedávno, malými písmeny, často na straně krabičky. Kromě toho je třeba vědět, že text typu "čerstvá vejce" nesvědčí vůbec nic o způsobu, jakým byly slepice chovány).

"Neprodává váš obchod vejce nebo jiné potraviny živočišného původu, které pocházejí ze zvířat chovaných ohleduplnějšímu metodami? Ozvěte se! Sdělte jim, že si přejete takové potraviny nakupovat," vyzývá spotřebitele Nadace na ochranu zvířat. V mnoha zemích západní Evropy tvoří vejce od slepic z volného výběhu či biovejce více než polovinu nabídky běžných obchodů. "Dejte při nákupu najevo, že život zvířat bez utrpení pro vás má cenu. Každé vejce od slepic chovaných volně nebo v ekologickém zemědělství znamená jeden den bez utrpení."

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 4. 2006
20. 4. 2006
BIOJakub Kašpar

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz