Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Scotsman.com: Zrušení pohotovostních režimů pomůže životnímu prostředí

18. 4. 2006
Jan Šatoplet [EcoMonitor] -


Podle největšího dodavatele elektřiny ve Skotsku by se neměla používat tlačítka stand-by (pohotovostní režim) na elektrických přístrojích, případně by se mohla úplně přestat vyrábět. Pomohlo by to prý životnímu prostředí. Informuje o tom skotský server Scotsman.com.

ScottishPower volá po rychlé nápravě současné nešetrné spotřeby energie. Podle firmy přijde spotřeba energie u přístrojů ve stand-by režimu na 62 milionů liber a při její výrobě je ve Skotsku vyprodukováno 360 000 tun kysličníku uhličitého ročně. Výrobci ale tvrdí, že by změny elektrických spotřebičů značně zvýšily náklady na výrobu.

Výsledky publikované sdružením Energy Saving Trust (Sdružení pro úsporu energie) ukazují, že průměrná skotská domácnost používá okolo 12 elektrických přístrojů s tlačítkem stand-by. Televize ve Skotsku spotřebují v tomto režimu energii za 8 milionů liber ročně, v celé Velké Británii to pak je ještě o 80 milionů liber více. Televizní přístroj potřebuje v pohotovostním režimu 90 procent své běžné spotřeby.

Firma ScottishPower apeluje na vládu, aby tlačila na výrobce. Ti by podle dodavatele elektřiny měli přiznat svůj podíl odpovědnosti za zbytečné plýtvání energií. Tento apel je součástí návrhů předložených na vládním 12týdenním zasedání Energy Review.

"Stojí před námi důležitý úkol - snížit energetickou spotřebu ve Velké Británii bez narušení ekonomiky," prohlásil mluvčí firmy ScottishPower. "Můžeme toho dosáhnout různě. Řešení, které se ale nejvíce nabízí, je omezit stand-by režim na televizích, počítačích či stereo přehrávačích."

"Pokud vláda vydá nařízení zajišťující povinné ekologické výrobní standardy, zvýší se náklady na výrobu. Bude totiž třeba vyvinout speciální modely určené pro trh ve Velké Británii," říká zelený lobbista Matthew Armishaw.

Podle slov předsedy Energy Saving Trust Mikea Thorntona je nutné, abychom všichni dávali větší pozor na to, jak s energií zacházíme a jaký má její plýtvání dopad na životní prostředí.

Provoz televizních přijímačů na stand-by režim spotřebuje ve Skotsku energii za 8 milionů liber ročně a při výrobě této energie vznikne 43 200 tun oxidu uhličitého. Videorekordéry v pohotovostním režimu spotřebují energii za 16 milionů liber, při jejíž výrobě vznikne 86 200 tun oxidu uhličitého. Stereopřehrávače si ve Skotsku ročně vyžádají 26 milionů liber a "věnují" 142 500 tun oxidu uhličitého. Spotřeba přehrávačů DVD při pohotovostním režimu přijde skotské domácnosti na 1,7 milionů liber a výroba energie vyprodukuje 9 200 tun oxidu uhličitého.

Podle článku Shan Ross v deníku Scotsman.com ze dne 14. 4. 2006

Jan Šatoplet

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 4. 2006
21. 4. 2006
ahoj lidiRobin Štrudl
21. 4. 2006
ReakcePetr Dorschner

-

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz