Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akce cihla pomáhá mentálně postiženým

6. 5. 2004 - Zdeňka Kuchyňová, Radio Praha

-Koupě cihly po internetu-
-Koupě cihly po internetu-

Už pátým rokem pomáhá Akce cihla lidem s mentálním postižením na cestě k samostatnosti a k běžnému životu mimo velké ústavy. Kdo si zakoupí v ulicích Prahy a dalších měst cihlu, ví, že jeho peníze putují na chráněné bydlení a dílny pro mentálně postižené.

Devadesát procent lidí s mentálním postižením stále bydlí v ústavech. Chráněných bytů a dílen je velmi málo. Občanské sdružení Portus proto přišlo před pěti lety s projektem Akce cihla, z jehož výtěžku financovalo chráněné bydlení na Slapech. Dnes tu žije 9 lidí a projekt stále pokračuje. Jak uvedl předseda sdružení Jiří Sobek, i letos tu bude část vybraných peněz využita. "Hlavním cílem je dokončení druhého domu na Slapech, kde vzniká chráněná dílna pro výrobu nakládaných hermelínů a tréninkový byt. Rekonstrukce již probíhá a již od září by měla jak dílna tak byt sloužit svému účelu."

Mezi další neústavní projekty, které Akce cihla podporuje patří například zemědělská farma Camphill, tréninková kavárna Vesmírna či další chráněná bydlení. Jak dodává Jiří Sobek, právě chráněné bydlení může zcela změnit život člověka, jako například pana Petra.

"Celý život strávil v ústavech, už od útlého věku, a jemu se povedlo za 2,5 roku, co u nás strávil ve Slapech, najít si v tuto chvíli již druhé zaměstnání. To znamená, že zvládnul cestování autobusem do Prahy. Pracuje v kavárně Vesmírna, kde obsluhuje hosty. Kromě toho obráží o sobotách a o nedělích okolní obce okolo Slapů, protože je nadšený ministrant a fotbalista v jedné osobě. Bydlí ve svém bytě a v podstatě ty naše služby přestává potřebovat."

To je ideální stav, na němž je vidět, že byl člověk v ústavu úplně zbytečně a při troše podpory a snahy může žít na 90 procent samostatně. Ne u každého se to ale podaří.

Lidé v místech, kde stojí chráněné dílny a byty, reagují vesměs pozitivně. Příkladem je sdružení Proutek v Plasné na jihu Čech. Jak uvádí Jan Kostečka, klienti, kteří pracují na zdejším statku, se vždy setkali se vstřícností místních lidí.

"Jsou ochotni a schopni s nimi otevřeně a bezproblémově jednat. Když se těď zamyslím, tak si myslím nevzpomenu na situaci, kdy by nám ti místní obyvatelé nějakým způsobem komplikovali náš život. Spíš naopak nám velmi ochotně vycházejí vstříc."

Akci cihla podporuje řada známých osobností, které cihly i prodávají. Jedním z patronů je už druhým rokem houslový virtuos Jaroslav Svěcený. "Tento projekt je průhledný, jasný a to bohužel v minulosti, když jsem s nějakými projekty charitativního významu přicházel do styku, tak jsem rozhodně ten pocit neměl. Tady podpořím všechno moc rád, protože vím, že to slouží skutečně té dobré věci."

O akci se mezi lidmi ví a za uplynulé čtyři ročníky se vybralo téměř 8 a půl milionu korun. Letos přichází novinka. Svoji fiktivní cihlu se mohou zájemci koupit i na internetu. Přispět mohou i prostřednictvím mobilního telefonu, přičemž organizátorům zůstává celých 90 procent částky.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

2. 7. 2004

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz