Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Třebíčsku lze obdivovat právě kvetoucí vzácný koniklec velkokvětý

20. 4. 2006
Miroslav Pořízek [Econnect] -


-foto- V současné době mohou ctitelé krás jarní přírody obdivovat vzácné právě nyní kvetoucí koniklece velkokvěté, které se vyskytují v chráněné lokalitě zvané „Kobylinec“ blízko Trnavy na Třebíčsku. Spatřit koniklece v plné kráse je poměrně vzácné, jelikož kvetou pouze asi po dobu necelého měsíce v období březen-duben. Obyčejně každý rok kolem Velikonoc.

Obec Trnava leží 7 kilometrů severně od Třebíče. Její okolí patří do chráněné krajinné oblasti Přírodní park Třebíčska. Přírodní park (dříve oblast klidu) byl zřízen v roce 1983 na území severně od Třebíče.

Chráněná přírodní památka „Kobylinec“ leží asi 0,5 kilometrů od Trnavy. Jedná se o území velké 0,44 hektarů s porostem vzácného koniklece velkokvětého (Pulsatilla grandis). Bývalá pastvina na nevýrazném pahorku se nachází v nadmořské výšce 452 metrů nad mořem a byla vyhlášena v roce 1982 přírodní památkou.

Předmětem ochrany je polopřirozená vegetace kostřavových pastvin s početnou populací zmiňovaného koniklece velkokvětého. Území bylo dříve využíváno jako pastvina. V současné době se provádí pravidelné ruční kosení s odstraněním biomasy.

Nedaleko odtud leží dvě další podobně velké lokality s výskytem koniklece velkokvětého u obce Ptáčov, jde o takzvaný „Ptáčovský kopeček“ ležící zhruba 1 kilometr od zmiňované obce.

Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
Související odkazy
  • Přírodní park Třebíčsko
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz