Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Syrskému obhájci lidských práv hrozí vězení za "odporování cílům revoluce"

7. 5. 2004 -, Econnect

Aktham Nu´aysa se má zodpovídat z několika velmi závažných obvinění, mezi jinými z "vykonávání činností odporujících socialistickému zřízení státu" a "odporování cílům revoluce". Hrozí mu patnáct let vězení. Třiapadesátiletý právník je v Sýrii aktivní na poli obrany lidských práv a jeho zatčení, ke kterému došlo před několika týdny, má s největší pravděpodobností souvislost s jeho pozicí v organizaci Výbory pro obranu demokratických svobod a lidských práv.

Podle informací mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International je Aktham Nu´aysa v současné době držen v samovazbě ve věznici v Sednaya. Po zadržení podle dostupných informací utrpěl menší záchvat mrtvice a musel být převezen do nemocnice v Tishrin, už v době zadržení měl srdeční problémy a potíže s ledvinami. Po více než týdnu věznění v izolaci jej koncem dubna předvedli před Nejvyšší státní bezpečnostní soud v Damašku; procesu se ale Nu´ayseho právník směl zúčastnit jen na krátkou dobu. Podle očitých svědků Nu´ayseho k soudu dovedli nebo přinesli dva policisté, Nu´aysa se zdál být slabý a ve špatném stavu.

"Předpokládá se, že obvinění proti Nu´aysemu souvisí s jeho aktivitami pro lidská práva a s jeho vedením organizace Výbory pro obranu demokratických svobod a lidských práv. V současné době Nu´aysa a tato organizace zveřejnili výroční zprávu o porušování lidských práv v Sýrii a vedli kampaň za zrušení výjimečného stavu. V březnu a dubnu informovali o porušování lidských práv Kurdů žijících v Sýrii a stáli v čele kampaně za zrušení výjimečného stavu," shrnuje Amnesty International. Ta také informovala o tom, že Aktham Nu´yasa opakovaně vyjádřil obavy o osudy mnoha Libanonců, kteří v Sýrii "zmizeli": mnoho Libanonců a příslušníků jiných nesyrských národností je nezvěstných poté, co je syrské orgány zatkly, unesly nebo předaly ozbrojeným skupinám. Velké množství těchto "zmizení" spadá do období libanonské občanské války (1975-1990), docházelo k nim také během konfliktu mezi Sýrií a Organizací pro osvobození Palestiny v 80. letech.

Souzený právník není jediným obhájcem lidských práv, který je kvůli své činnosti perzekuován. Dva Nu´ayseho spolupracovníci, Ahmad Khazim a Hassan Watfi byli drženi v izolaci na neznámých místech od 15., respektive 16. března, kdy byli zatčeni. Od března 1963 jsou v Sýrii nepřetržitě v platnosti zákony o výjimečném stavu, na základě kterých byly tisíce lidí podezřelých z odporování politickému režimu zadrženy, mučeny a drženy v izolaci bez obvinění nebo soudu, někteří z nich dokonce více než 20 let. "Další byli usvědčeni a odsouzeni k dlouhým trestům po nespravedlivých procesech před vojenskými soudy nebo soudy státní bezpečnosti," uvádí Amnesty International. Organizace považuje procesy probíhající před Nejvyšším státním bezpečnostním soudem za velmi nespravedlivé - rozhodnutí tohoto soudu nepodléhají odvolání a soud není vázán pravidly trestního řádu, obžalovaní mají navíc jen omezený přístup k právníkům. Soudci, obzvláště předseda soudu, mají pravomoc jednat podle vlastního uvážení a přiznání získaná nátlakem nebo mučením jsou přijímána jako důkazy.

Pomoci může dopis

Napište anglicky, francouzsky, arabsky nebo ve svém vlastním jazyce dopis syrským představitelům, vyzývají obhájci lidských práv. Podle dlouhodobé zkušenosti je rychlý mezinárodní tlak účinný až ve třetině případů; i v tomto případě je tedy velká šance dosáhnout humánního zacházení se zadrženým právníkem, anebo dokonce i jeho propuštění. Podle doporučení Amnesty International ve svém dopise:

  • vyslovte vážné obavy o Akthama Nu´yasu, který měl údajně záchvat mrtvice a jeho stav je vážný;
  • vyzvěte k jeho neodkladnému a nepodmíněnému propuštění, protože se jedná o vězně svědomí, který je vězněn jen kvůli své legitimní práci na obranu lidských práv a pokojnému vyjadřování svých názorů;
  • naléhejte na úřady, aby s ním bylo zacházeno humánně a byla mu poskytnuta lékařská péče, aby nebyl mučen ani vystaven špatnému zacházení;
  • připomeňte odpovědným orgánům, že zatčení Akthama Nu´yaseho a represe proti dalším obhájcům lidských práv jsou v protikladu k závazkům, které má Sýrie podle mezinárodního zákona o lidských právech, včetně Mezinárodního paktu o občanských a politických právech, jejímž členem Sýrie je.

Adresy pro zasílání apelů:

His Excellency Bashar al-Assad
President
Presidential Palace
Abu Rummaneh
al-Rashid Street
Damascus
Syrian Arab Republic
Telegram: President al-Assad, Damascus, Syria
Fax: + 963 11 332 3410
Oslovení: Vaše Excelence

His Excellency Major General ‘Ali Hammud
Minister of the Interior
Ministry of Interior
Merjeh Circle
Damascus, Syrian Arab Republic
Telegram: Interior Minister, Damascus, Syria
Fax: + 963 11 222 3428
Telex: 411016 AFIRS SY
Oslovení: Vaše Excelence

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz