Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kancelář organizace Ľudia proti rasizmu se stala terčem žhářského útoku

7. 5. 2004 - BRATISLAVA [Econnect / Ľudia proti rasizmu]

Hozením láhve s benzínem zaútočili zatím neznámí pachatelé v noci na dnešek na kancelář slovenské organizace Ľudia proti rasizmu. "Tento útok nese všechny znaky teroristických nacistických útoků, jejichž cílem je bojovat za ideály bílé rasy a proti odpůrcům neonacismu," říká organizace ve svém prohlášení. Útok zničil vybavení kanceláře, kopírovací stroj, počítače a telefony.

Redaktorka dvoutýdenníku Tolerancia, kerá se nacházela v kanceláři, byla ohrožena na životě. Díky její přítomnosti v prostorách kanceláře se přivolaným požárníkům podařilo zabránit vyhoření celé administrativní budovy, ve které žijí i rodiny s dětmi. Hlavní část kanceláře sdružení Ľudia proti rasizmu zůstala neporušená, stejně jako důležitá data a informace organizace.

"Útok neonacistů chápeme jednoznačně jako projev strachu. Díky několikaletým aktivitám Ľudí proti rasizmu ve spolupráci s Policejním sborem SR se neonacistické hnutí dostalo do defenzívy, mnoho aktivních členů je ve vazbě a skoro úplně se zastavil přírůstek nových členů," říká předseda organizace Daniel Milo. "Neonacisté mají roztrhané distribuční kanály, informační sítě, nemohou organizovat větší akce. Proto se stávající členové snaží pomoci si útokem na naši organizaci, doufajíc, že takto se jim podaří změnit úpadek neonacistického boomu na Slovensku. Jejich strach však není naším strachem. ľudia priti rasizmu budou nadále vyvíjet svou činnost a po tomto útoku naopak ještě zvýšíme ve spolupráci s resortem vnitra aktivity zaměřené na eliminaci protizákonné činnosti extrémistů na Slovensku," dodává.

Policie útok vyšetřuje a pátrá po neznámých pachatelích. Okamžitě také byla vykonána opatření, která zabrání podobným útokům v budoucnu.

Organizace Ľudia proti rasizmu vznikla v roce 1997, je největší organizací na Slovensku zaměřenou na aktivní monitoring a boj proti neonacismu. Od roku 2003 jsou slovenským zástupcem National Focal Point of European Monitoring Centre of Racism and Xenophobia.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz