Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace budou mapovat znečištění toxickými látkami

10. 5. 2004
[Radio Praha] -


Nevládní organizace z několika evropských zemí včetně Česka budou sledovat míru znečištění toxickými látkami v místech, kde byly sklady pesticidů, chemické provozy nebo spalovny odpadů. Dohodli se na tom ekologičtí experti na mezinárodní konferenci v Brandýse nad Labem, která se konala koncem týdne. ČTK to sdělil Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika, které akci pořádalo. Na závěr konference přijali ekologové deklaraci, v níž požadují zpřísnění nově navržené chemické politiky Evropské unie nazývané REACH (Registration, Evaluation, Authorisation of CHemicals) a "omezení vlivu průmyslu a vysoce postavených politiků, kteří upřednostňují ekonomické výhody průmyslu před zdravím a budoucností obyvatel".

Ekologové také chtějí, aby byla ukončena výroba a používání polyvinylchloridu (PVC). Už počátek jeho výroby je podle nich spojen se vznikem vysoce toxických perzistentních organických látek. Dioxiny a další perzistentní organické látky považují za nebezpečné již ve stopových koncentracích. Nevládní organizace budou usilovat také o eliminaci znečištění životního prostředí. Experti se shodli na tom, že je nutné přejít od nebezpečných spaloven k čistějším formám likvidace odpadů.

Mezinárodní konferenci Perzistentní organické látky, odpady a chemická politika v Evropě pořádalo sdružení Arnika spolu s mezinárodní sítí nevládních organizací IPEN. Sjelo se na ni asi 45 odborníků a ekologických aktivistů ze 14 evropských zemí (Bělorusko, Belgie, Bulharsko, Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Německo, Polsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko, Švédsko, Turecko, Velká Británie) a USA.


Ekologické organizace se také zaměří na důsledné naplňování Stockholmské úmluvy o perzistentních organických látkách včetně dioxinů.

Konferencí V Brandýse nad Labem byl stvrzen výběr sdružení Arnika jako centra mezinárodní sítě IPEN - The International POPs Elimination Network - pro střední Evropu a Balkán.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz