Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve Frýdku-Místku vzniklo Dobrovolnické centrum ADRA

13. 5. 2004 -, Econnect / ADRA

V současné době pracuje ve frýdecko-místeckém regionu řada organizací, institucí a zařízení poskytující sociální služby jeho obyvatelům. Celkem se starají o téměř 900 klientů. Při jednání s řadou z nich se ukázalo, že by považovali příchod dobrovolníků do jejich zařízení za velký přínos. Vnímají, že zvýší kvalitu nabízených sociálních služeb. Některé z těchto organizací dobrovolníky již využívají a přivítali by jejich organizační zajištění se současnou realizací osvěty dobrovolnictví a dalšího potřebného servisu v této oblasti. A tak 22. ledna 2004 zahájilo svou činnost ve Frýdku-Místku Dobrovolnické centrum ADRA.

Dobrovolnické centrum ADRA ve Frýdku-Místku bylo slavnostně otevřeno 22. ledna tohoto roku. Mezi organizace, pro které Dobrovolnické centrum připravuje či v nejbližší době bude připravovat dobrovolníky, patří Domov důchodců ve Frýdku-Místku, LDN – Gaudium s. r. o., Přijímací středisko MV Vyšní Lhoty, Kojenecký ústav v Ostravě, o. s. Podané ruce a další. Dobrovolnické centrum bude svojí nabídku neustále rozšiřovat a nabízet dobrovolníky v rámci celého Moravskoslezského kraje.

Dne 1. 5. 2004 začalo šestnáct lidí dobrovolně pracovat v Domově důchodců ve Frýdku-Místku. V průběhu měsíce dubna absolvovali celodenní školení, motivační test a výběrové pohovory. Museli rovněž doložit čistý rejstřík trestů a doporučení lékaře. Zároveň se zavázali k pravidelné účasti na supervizních klubech, kde budou hodnotit svojí činnost. Dobrovolníci docházejí do Domova důchodců zpravidla jednou týdně na tři hodiny. Po příchodu se nahlásí sestře a začnou se věnovat své činnosti. Někteří vyrazí s klienty domova na vycházku, jiní zorganizují společné posezení u nějaké hry a někdo si přijde s obyvateli domova jen tak popovídat. Možností je celé řada a dobrým nápadům se meze nekladou.

Ještě před samotným otevřením centra začal již na podzim loňského roku při sdružení ADRA ve Frýdku-Místku fungovat Středoškolský dobrovolnický klub. Jeho členy jsou studenti několika středních škol z města a jeho okolí; cílem klubu není jenom vytvořit prima partu, ale především hledat možnosti, jak být svému okolí prospěšný. V průběhu letošního školního roku již realizovali řadu společných akcí – mikulášská besídka pro obyvatele charitního zařízení Dům pokojného stáří ve Frýdku-Místku, zdobení vánočních perníků a jejich rozdání obyvatelům domova důchodců ve Frýdku-Místku, návštěva dětí v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách u Frýdku-Místku, Bambiriáda a spousta dalších akcí. Podíleli se také na velikonoční sbírce pro organizaci ADRA. Do konce školního roku ještě zorganizují Dětský den.

Za odměnu pak pro ně Dobrovolnické centrum ADRA zorganizovalo několik setkání se zajímavými hosty, například studentem z Hondurasu Adanem Davidem Aguilar Figuerou a vedoucím Uprchlického tábora Danielem Topinkou. Zúčastnili se také exkurze v občanském sdružení Fiducia, které provozuje nízkoprahový klub Úkryt, a strávili příjemný víkend na chatě na Visalajích.

Za všechny akce přibližujeme jedno příjemně strávené nedělní odpoledne v Uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách u Frýdku-Místku, tak jak jej zaznamenal Michal Čančík, vedoucí Dobrovolnického centra ADRA:

V neděli 28 .3. 2004 jsme se vypravili do Uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách zahrát si s dětmi imigrantů obří člověče nezlob se. Bylo nás celkem sedm, ale i tak jsme měli co dělat, abychom všechno pobrali. Naše hrací deska byla dlouhá dvacet metrů a jako figurky jsme použili šedesát PET lahví. Samozřejmě i kostku jsme museli patřičně rozměrově přizpůsobit.

V táboře na nás čekalo třicet natěšených dětí. Už si ani nepamatujeme, odkud všechny byly, ale na některé zážitky budeme dlouho vzpomínat. Například vždycky se nám vybaví radost malého Tarana z Kazachstánu, který při každém hodu šestkou začal radostí tancovat. Nedá se ani zapomenout na radost a smích dětí, které zrovna nyní neprožívají nejradostnější období svého života. Při odchodu se na nás mnohá z nich tlačila a objímala nás, i když jsme se ještě před dvěma hodinami vůbec neznali.

Nevíme, jestli se ještě někdy s těmi dětmi potkáme, ale věříme, že jsme jim alespoň zpříjemnili jeden den v jejich možná novém budoucím domově.

Úřední hodiny Dobrovolnického centra ADRA ve Frýdku-Místku jsou vždy ve středu od 12 do 17 hodin na adrese Radniční 1242, 738 01 Frýdek-Místek, tel. 558 436 261.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
ADRA

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz