Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letní právnická škola: gender a právo, ženy a muži na trhu práce

25. 4. 2006
-red- [Feminismus.cz / Econnect] -


Jak poznám diskriminaci? Jaké otázky zaměstnavatel smí a nesmí položit u přijímacího pohovoru? Kde na pracovišti končí legrace a začíná obtěžování? Co je spravedlivá odměna za práci? Každý, kdo má chuť diskutovat a hledat odpovědi na tyto a jiné otázky, související s problematikou postavení žen a mužů v pracovněprávních vztazích, se nyní může hlásit na čtyřdenní kurs "Gender a právo. Ženy a muži na trhu práce," který proběhne na podzim.

Letní škola se zaměří na právní úpravu postavení žen v českém, evropském i mezinárodním právu, se zvláštním důrazem na pracovní právo. Zmíněny budou tradiční ochranné normy v pracovním právu, pozornost bude ale věnována zejména institutu rovného zacházení a zákazu přímé a nepřímé diskriminace. Diskutovány budou instituty sexuálního obtěžování, afirmativní akce, rovného odměňování, "přenesení" důkazního břemene či možnost sladění rodinného a profesního života pro muže i ženy.

Účastníci a účastnice obdrží před začátkem letní školy speciálně sestavený soubor materiálů, se kterým budou v hodinách pracovat. Kurz pak budou tvořit jeden a půl hodinové interaktivní přednášky – součástí aktivní účasti na semináři bude komentování výkladu, rozboru předložených předpisů, judikatury i literatury. Vyučujícími budou specialisté a specialistky na gender problematiku i právo, z akademické půdy (například z Katedry Genderových studií FHS UK či PF UK) i z praxe (právničky z Právní poradny "Půl na půl").

V závěru kurzu proběhne simulace soudního jednání - Moot Court, při kterém si účastníci a účastnice budou moci vyzkoušet již dnes před skutečným soudcem či soudkyní to, co jednou budou jako advokáti zažívat doopravdy.

Letní škola se bude konat ve dnech 2. až 5. září tohoto roku v blízkosti Prahy. Školu pořádá obecně prospěšná společnost Gender studies ve spolupráci s ELSA ČR v rámci Projektu EQUAL "Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů". Registrační poplatek činí 300,- Kč a zahrnuje ubytování, plnou penzi, výuku a soubor materiálů; účastníci si hradí dopravu. Přihlášky je možné pořádající organizaci zasílat na adresu Petry Herkové (herkova@email.cz), přihlášky budou přijímány do naplnění kapacity dvaceti přihlášených.

-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz