Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Větrná energetika a životní prostředí - opravdu rozpor?

31. 5. 2004
-red- [Econnect / Calla] -


Větrná energetika se v České republice teprve začíná rozvíjet a již naráží na problémy v oblasti ochrany životního prostředí. Sdružení Calla ve čtvrtek v této souvislosti zahájilo prvním diskusním kulatým stolem se zainteresovanými odborníky projekt „Větrná energetika versus životní prostředí – fakta a mýty“. Jeho cílem je otevřít diskusi o problematice střetů větrných elektráren s jednotlivými aspekty ochrany přírody a krajiny.

Na jedné straně u nás větrné elektrárny jako viditelný symbol moderní čisté energetiky naráží na odpor zastánců centrální energetiky uhelně – jaderné, na druhé pak na strach z neznámého. Větrné energetice jsou vytýkány devastující vlivy na ptactvo, poškození vzhledu krajiny, hlučnost, infrazvuky působící na živé organismy v dalekém okolí apod. Podle Cally jsou tyto výhrady často vedeny z neznalosti, nebo jde o neodůvodněné předsudky. Zkušenosti chybí i pracovníkům státní správy, kteří rozhodují o povolování větrných turbín. „Nelze se tomu divit když u nás jsou zatím v provozu větrné elektrárny o výkonu pouze cca 10 MW,“ říká Edvard Sequens z Cally.

„Chápeme, že pro stavbu větrných elektráren je potřeba najít vhodné limity. Nyní jsme naši diskusi zaměřili na krajinný ráz, příště se chceme věnovat problematice ptáků a závěrem se zaměříme na zbývající potenciální problémy, zejména hluk. Posléze ve formě publikace rozebereme jednotlivé mýty, které větrnou energetiku provází a pokusíme se nabídnout vysvětlení na základě faktů ze zemí, které mají mnohem větší zkušenosti s realitou větrných turbin,“ vysvětluje záměr projektu Edvard Sequens a dodává: „Chceme pomoci, aby se zde větrné elektrárny již brzy otáčeli stejně, jako v sousedním Německu a Rakousku.“

Česká republika je na špičce evropských zemí v produkci emisí skleníkových plynů na obyvatele. Aby ČR dosáhla stejně nízké úrovně emisí CO2, jako je průměr EU, musí změnit především energetický průmysl. Půjde jak o snížení spotřeby energie, tak o nahrazení výroby energie z fosilních paliv (především uhlí). Využití dostupných obnovitelných zdrojů energie bude tedy nezbytné. Jedním z nich je u nás právě i energie větru. Podle Cally můžeme vyrábět z větru cca 3 – 4 TWh elektřiny ročně. Pro srovnání, celý Temelín vyrábí nyní cca 12 TWh ročně.
-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz