Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Společnost Gender Studies podpořila kandidátky do Evropského parlamentu

30. 5. 2004
Zuzana Patočková [Econnect] -


Obecně prospěšná společnost Gender Studies oslovila kandidátky do Evropského parlamentu a uspořádala dvě veřejné diskuse na téma změny volebního zákona a zastoupení žen v politice.

„Rozhodly jsem se motivovat voliče, aby podporovali ženy kandidátky – bez ohledu na politickou stranu,“ řekla ředitelka společnosti Alena Králíková na středeční besedě (26. 5. 2004) v Nosticově paláci v Praze. Tato beseda byla již druhou v pořadí (první se konala 20. 5. 2004 v Knihovně Gender Studies) a představily se na ní ty z kandidátek do Evropského parlamentu, které si ve vrcholící předvolební kampani našly trochu času a pozvání společnosti Gender Studies neodmítly.

U „kulatého stolu“ se během dvou večerů vystřídaly Anna Čurdová (ČSSD), Jana Hybášková (Sdružení nezávislých a Evropští demokraté), Jana Ulbrychová a Neela Winkelmann-Heyrovská (Strana zelených), Eva Tylová a Eva Hauserová (Strana pro otevřenou společnost), Alena Hromádková (Konzervativní strana), Petra Edelmannová (Národní strana) a Jiřina Nováková (ODA). O své zkušenosti z praxe ve Výboru pro práva žen a rovné příležitosti v Evropském parlamentu se přišla podělit Muriel Rouyer, jež hovořila o historii prosazování paritního zákona ve Francii, o roli žen v politice a o tom, jak ženy pro aktivní politiku získat.

Zatímco při diskusi v knihovně Gender Studies se pozvané kandidátky na potřebě změny volebního zákona shodly, v Nosticově paláci již atmosféra naznačovala názorové rozpory. Alena Hromádková, Jiřina Nováková a Petra Edelmannová považují kvóty, které by politickým stranám předepisovaly obsazovat kandidátní listiny ženami a muži v jistém poměru, za nelegitimní zásah do přirozeného politického a kulturního vývoje. Petra Edelmannová řekla, že by ji existence kvót urážela. Alena Hromádková se dokonce vyjádřila v tom smyslu, že pokud by se její strana rozhodla kandidátní listinu sestavit podle kvót, voleb by se neúčastnila.

Naopak Neela Winkelmann-Heyrovská by změnu volebního zákona uvítala. „Nebojím se, že by se díky kvótám do Evropského parlamentu dostaly ženy, které by to nechtěly,“ řekla a upozornila na to, že českým ženám se vštěpuje ve srovnání se zahraničím nebývalá skromnost. Změnu by uvítala také Eva Hauserová, která připomněla nepostradatelnost ženského prvku v politice.

Na skutečnost, že ani v Evropském parlamentu nejsou na vedoucích místech ženy a že v České republice je „společenská poptávka po ženách v politice (kromě nějakých anket) velmi nízká,“ upozornila Jiřina Nováková. Více než změnu volebního zákona podle ní potřebujeme ženský lobbing. Otázkou ale zůstává, zda by byl lobbing za současné politické situace efektivní, „když se ani političky neangažují za ženské otázky“, řekla Eva Hauserová.

Kulaté stoly se konaly v rámci kampaně Hlas ženám, více informací získáte na www.feminismus.cz

Zuzana Patočková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

30. 5. 2004
4. 6. 2004
matte,lubob

-

O Autorech

Zuzana Patočková

Autorka je externí spulupracovnicí redakce. Studuje třetí ročník Vyšší odborné školy
publicistiky v Praze.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz