Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ovce pomáhají v Krkonoších obnovit horské louky

31. 5. 2004 - Martina Mašková, BBC

Chystáte-li se letos na dovolenou do Krkonoš, můžete se těšit na příjemné překvapení. Správa Krkonošského národního parku se rozhodla, že konečně něco udělá s horskými loukami zarůstajícími lopuším a dalším plevelem. Na loukách se uchytily například náletové dřeviny nebo borůvčí, které sem vůbec nepatří. Pomoci obnovit původní květnané druhy rostlin mají téměř tři stovky ovcí, které pracovníci parku do nejvyšších českých hor vypustili na začátku uplynulého víkendu.

Projektu slouží ovčí plemena suffolk a romanovka, která snášejí horské prostředí, zejména výkyvy teplot.

Pestré louky

"Ovečky přišly na Lahrovy boudy, kousek nad Vrchlabím, pasou se tedy v nadmořské výšce nad 1000 metrů," řekl BBC Lubomír Jiřiště ze Správy krkonošského národního parku, který pomáhal ovce vypouštět. Ovce by tam podle něj zůstat 3 až 4 měsíce, doba trvání projektu závisí na počasí a obrůstání luk.

Ochranářům jde podle Jiřištěho o obnovu péče o horské louky, vzniklé dílem člověka tak, aby se do Krkonoš vrátila co největší pestrost travin a květin.

Opuštěné Sudety

Poprvé bylo hospodaření na krkonošských lukách narušeno po první světové válce v důsledku stěhování obyvatelstva. Konec intenzivního hospodaření nastal po druhé světové válce, kdy byli vysídleni sudetští Němci, kteří louky kosili ručně nebo je spásal skot a kozy.

Podle ochranářů se ale teď za vhodnější zvířata pro opuštěné louky považují ovce. Ty totiž nežádoucí rostliny spasou až k drnům a kopýtky půdu dostatečně rozryjí.

Dotovaný projekt

Projekt dotuje KRNAP prostřednictvím státních dotací. Od příštího roku se budou ochranáři ucházet i finanční prostředky Evropské Unie. Náklady na letošní rok činí kolem půl milionu korun. "Jde o model známý i z jiných částí Evropy. Není to výdělečně udržitelné bez dotační podpory," vysvětluje Jiřiště.

Ochranáři se snažili pastevní areál vybrat tak, aby na sebe jeho části navazovaly. Rozkládá se kolem předních a zadních Rennerových bud a Lahrových bud. "Přesun po turistických cestách bude jen několikaminutový," uklidňuje turisty tento pracovník KRNAPu.

Reakce bouřlivá

Podle mluvčího správy KRNAPu Radka Drahného jsou už první výsledky pasení ovcí patrné. Reakce je údajně bouřlivá. Už druhý rok po návratu hospodaření, pasení a kosení louka reaguje vděčně: "Při podrobnějším zkoumání se vrací i chráněné druhy rostlin," dodává Lubomír Jiřiště ze Správy Krkonošského národního parku.

Pokus zaujal i vědce z Botanického ústavu Akademie věd ČR, kteří proměnu lučních společenstev v Krkonoších zkoumají.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Krkonošský národní park

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz