Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Den životního prostředí, Týden udržitelného rozvoje, 10 let ekologicky šetrného výrobku a Ozvěny Ekofilmu

1. 6. 2004
Alena Mejstříková [Econnect] -


První červnový týden je plný především mezinárodních oslav a akcí spojených s životním prostředím: Evropa má svůj tradiční - 4. Zelený týden, svět slaví 5. června Den životního prostředí vyhlašovaný OSN. 10 let si připomene značka Ekologicky šetrný výrobek. Svůj den mají děti a svůj francouzský týden má udržitelný rozvoj. Týden udržitelného rozvoje proběhne již podruhé také v Praze a nabídne především diskuse na témata jako spotřeba v Praze, GMO a bezpečnost potravin, dopravní sítě a úspory energie aj. 10 let ekoznačky a Den ŽP budou oslaveny dvěma týdny akcí v Národním technickém muzeu - výstavou šetrných výrobků, Ozvěnami Ekofilmu či ekovýchovnými programy sdružení Tereza.

Den ŽP, Ekologicky šetrný výrobek, Ozvěny Ekofilmu

Den životního prostředí 5. června je vedle Dne Země jednou z nejdůležitějších akcí "ekologického" kalendáře. Slaví se od roku 1972, kdy jej iniciovalo Valné shromáždění OSN. Letos jsou jeho tématem světové oceány a moře - zachováme je živé, nebo je necháme zemřít? O dva dny později, 7. června si připomeneme den, kdy byla v ČR udělena první ekoznačka - Ekologicky šetrný výrobek. Při obou těchto příležitostech proběhnou dva týdny akcí především v Národním technickém muzeu. Připravuje je Ministerstvo životního prostředí spolu s Českým ekologickým ústavem, Českou společností pro jakost a Sdružením pro ekologickou výchovu Tereza. Začínají již 1. června.

Výstavu výrobků, které získaly známku Ekologicky šetrný výrobek si můžete od 1. do 13. června prohlédnout ve vstupní hale Národního technického muzea. Své ekologicky šetrné výrobky - od těch pro běžnou denní spotřebu (např. výrobky z recyklovaného papíru, čisticí a odmašťovací prostředky) až po oleje do transformátorů, barvy ředitelné vodou, vytápěcí kotle a další, bude vystavovat více než dvě desítky firem. Slavnostní vernisáž výstavy proběhne v pondělí 7. června ve 14:00, kdy také předá ministr životního prostředí Libor Ambrozek pěti firmám pro jejich výrobky nové certifikáty Ekologicky šetrný výrobek.

Českou ekoznačku získalo již více než 300 výrobků, přihlášených k hodnocení 75 výrobci nebo dovozci. Ekoznačku může získat každý výrobek nebo služba s výjimkou potravin, nápojů, léků a zdravotních potřeb. Pro získání značky je potřeba splnit řadu kritérií, která berou v úvahu všechny aspekty životního cyklu produktu od jeho výroby, užívání až po jeho recyklaci či případné zneškodnění.V současné době jsou stanovena kritéria ve 32 vymezených skupinách výrobků (seznam všech kategorií najdete na adrese http://www.ekoznacka.cz). Programy ekoznačení probíhají nyní v 25 zemích světa, označené výrobky mohou být prodávány ve všech státech.

Po celou dobu výstavy - tedy celých 14 dní bude v kinosále probíhat promítání filmů s tématikou životního prostředí - Ozvěny Ekofilmu. Ve středu 9. června od 15:00 máte například možnost vidět zcela nový unikátní film o velrybách "Tanec modrých andělů", spojený s besedou s jeho režisérem potápěčem a producentem Stevem L. Lichtagem.

Celkem třikrát se budete moci také zapojit do ekovýchovného programu sdružení Tereza "Hřbitov odpadků". Ten proběhne poprvé 1. června na Mezinárodní den dětí a poté znovu 2. a 9. června vždy dopolede v kinosále NTM.

Týden udržitelného rozvoje

Již podruhé můžete přijít do Francouzského institutu v Praze na besedy, přednášky či promítání filmů. Ve dnech 1.-4. června se tam stejně jako v celé Francii koná Týden udržitelného rozvoje a bude se věnovat všem třem pilířům udržitelného rozvoje - sociálnímu, environmentálnímu i ekonomickému. Na programu tak bude např. spotřeba v Praze a její dopady na městský prostor, GMO a bezpečnost potravin, dopravní sítě a úspory energie, ochrana biodiverzity na příkladu ochrany ptáků, síť chráněných území Natura 2000, diskuse o mezinárodní spolupráci se zaměřením na země Jihu a spravedlivý obchod či tzv. prekarizace na trhu práce, zabývající se rozšířením flexibilních pracovních poměrů na úkor zaměstananců.

Večery budou již tradičně určeny promítání filmů, které budou ilustrovat témata denních přednášek. Jedná se např. o celovečerní film Le peuple migrateur, africký film Barbecue-Pejo anebo snímek Lidské zdroje režiséra Laurenta Canteta. Při této příležitosti bude také ve foyer kinosálu zpřístupněna veřejnosti výstava tématických fotografií jejichž autory jsou Češi i Francouzi pracující ve státní správě.

Týden udržitelného rozvoje připravuje Ministerstvo životního prostředí s Francouzským velvyslanectvím a diskutujícími budou odborníci z řad státní správy, neziskových organizací i akademické sféry.

Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz