Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

K podpoře petice za vypsání referenda o nádraží zbývají už jen tři týdny

7. 6. 2004 - BRNO [Econnect]

Šestnáct a půl tisíce podpisů: taková je bilance petice za vyhlášení referenda o poloze brněnského hlavního nádraží, které radnice zamýšlí přesunout dál od centra. K tomu, aby bylo vyhlášení místního referenda dosaženo, potřebuje koalice Nádraží v centru shromáždit téměř 20 000 podpisů obyvatel Brna. Do ukončení podpisové akce přitom zbývá už jen necelý měsíc.

"Co se týče překročení hranice potřebných 19 100 podpisů, to do poslední chvíle zůstane v napjatém očekávání. Proto je třeba, aby se každý, kdo této možnosti nevyužil, ještě přidal," říká mediální koordinátor koalice Nádraží v centru Svatopluk Bartík. Poslední možnost k petici se připojit bude na Koncertě pro první brněnské referendum, který se uskuteční v úterý 29. června v klubu Fléda. "Každého zvu, aby se přišel s přáteli za zábavou a podpořit referendum, vstup bude volný. Hvězdami večera budou Robert Křesťan a Druhá tráva, Samamba, Tibet a další, kolem půlnoci zveřejníme finální počet podpisů. Pak se můžeme těšit na to, že dle zákona magistrát referendum vyhlásí," dodává.

Do uzavření sběru podpisů se ale mohou brněnští občané k petiční akci dále připojovat, kromě sběrných míst ve vybraných obchodech a knihkupectvích v centru města je každý všední den odpoledne k dispozici infostánek před budovou hlavního nádraží. Mezi posledními významnými signatáři petice za vypsání referenda jsou mimo jiné herec František Derfler, spisovatelka Květa Legátová, hudebník Robert Křesťan či předsedkyně Městského soudu v Brně Marcela Komárková.

Dříve petici podpořili mimo jiné také spisovatel a básník Zeno Kaprál, herec Bolek Polívka nebo hudební skladatel a režisér Zdeněk Plachý. "Zelená, kterou brněnští radní dávají výstavbám velkých obchodních center na periferii, způsobuje už delší čas degradaci centra, ze kterého se vytrácí kultura a život. Odsun nádraží z přirozeného centra Brna bude znamenat pokračování tohoto nepříznivého vývoje. Plán na takto radikální zásah do tváře města vznikl bez hlubší diskuze a následného konsenzu s občany města," komentuje situaci Libor Chloupek, v jehož anktikvariátu Alfa na Veselé ulici se petiční archy též shromažďují.

Patří "podpásovky" do informační kampaně?

Kampaň koalice Nádraží v centru za vyhlášení referenda nezastírá své sympatie k současné poloze nádraží. Souběžná informační kampaň radnice zase otevřeně propaguje postoj opačný, byť otevřeně proti referendu nemluví. Rétorika v kampani užitá ale vzbuzuje obavu, zda kromě informování o záměru města nemá navíc ještě negativně "onálepkovat" protivníky – tedy koalici usilující o vypsání referenda. "Vhodné je rozhodně nahlédnout do kuchyně zastáncům obou krajních názorů. V případě referenda velmi záleží na tom, budeme-li tu svou pravdu poctivě hledat. „Oni mi lhali“ – bývá hořké zjištění ... Horší než porážka hokejové reprezentace, horší volební vítězství protistrany. Je to totiž osobní porážka. A zbytečná," uvádí se v textu zveřejněném na portále www.zeleznicni-uzel-brno.cz.

"Text formulovaný PR agenturou Marco je příkladem podpásovky na ty, kteří s referendem přišli, i ty, kteří jej podepisují. Magistrát sám totiž neumožňuje nakouknout do své kuchyně a protizákonně mi odmítl poskytnou znění smlouvy s reklamní agenturou Marco," říká Svatopluk Bartík. Upozorňuje, že když se zmocněnec českých drah pro Jihomoravský kraj Jiří Dukát vyslovil proti odsunuté variantě, okamžitě následoval tlak od Reginy Balounové z Marca, jehož důsledkem na pokyn generálního ředitele Českých drah Dukátovi odňali premie. "I když neznám znění smlouvy mezi MMB a Marcem, předpokládám, že v něm chybí oprávnění k tomuto druhu špinavého lobbingu," uzavírá Bartík.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz