Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Multikulturní centrum zve na literární festival

2. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

Přitahuje vás skandinávská kultura anebo máte blíž spíše třeba k tradici latinské Ameriky? Pokud vás zajímá, co se stane, když se různé světy střetnou a prolnou na poli literárním a nejen literárním, určitě si nenechte ujít některou z akcí, které pořádá Multikulturní centrum Praha společně s Českým a Maďarským výborem, European Cultural Foundation, Literaturou bez hranic a Světem knihy čtvrtého a pátého května tohoto roku.

Ve čtvrtek a hlavně v pátek si můžete vybrat ze série autorských čtení, veřejných diskusí a projekcí doprovázejících mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy 2006. Samotný veletrh a literární festival se konají v areálu Výstaviště Praha a jejich podrobný program lze najít na www.svetknihy.cz.

Projekt se zabývá významem a proměnami „národních“ literatur Evropy počátku jednadvacátého století. V jeho rámci se můžete seznámit s dílem i osobnostmi několika spisovatelů, kteří žijí a pracují v Evropě, ale pocházejí z různých koutů světa. Jedním z nosných témat letošního festivalu je severská literatura a tudíž naprostá většina autorů, kteří k programu přispějí v současnosti žije a tvoří v některé ze skandinávských zemí.

Jak se proměňují evropské literární kánony pod vlivem těchto „nových“ Evropanů? Jak vypadá tvůrčí reflexe rostoucí kulturní rozmanitosti v Evropě? Na tyto a další otázky můžete nalézt odpovědi na kterékoli z akcí multikulturního programu, který pro vás připravilo Multikulturní centrum Praha.

Pokud nejste přímo vybraný autor, novinář či akademik, pravděpodobně se nedostanete na čtvrteční workshop zabývající se tvorbou a postavením „nových“ evropských spisovatelů – imigrantů, a způsobem, jakým jejich tvorba proměňuje národní imaginaci v zemích, kde žijí a pracují.

V pátek od tří hodin se nicméně můžete směle vypravit na Pražské výstaviště a v Komorním sále Průmyslového paláce si poslechnout autorské čtení imigrantů první a druhé generace z Pákistánu, Chile a Itálie, kteří představí severskou literaturu v jiném, pravděpodobně poněkud „teplejším“ světle.

Po čtení můžete plynule přejít do kina Atlas (Sokolovská 1), kde se v Malém sále bude od půl šesté promítat film norského režiséra Fridtjofa Kjærenga Král Hussain z Pákistánu - Královna Asia z Norska a příjemné odpoledne zakončit posezením v kavárně Globe (Pštrossova 6) autorským čtením spisovatele a dramatika českého původu, který od roku 1968 žije v Londýně.

Podrobný program:

čtvrtek 4. května 2006
Europe of Migrants - the Nothern Perspective (workshop)
14.00 - 16.30 h, Průmyslový palác, Výstaviště Praha - Holešovice
Workshop zabývající se tvorbou a postavením “nových” evropských spisovatelů – imigrantů, a způsobem, jakým jejich tvorba proměňuje národní imaginaci v zemích, kde žijí a pracují. Workshop je určen především pozvaným autorům, novinářům a akademikům. Účastníci: Marcus Birro (Švédsko), Khalid Hussain (Norsko), Fridtjof Kjæreng (Norsko), Ingeborg Kongslien (Norsko), Juris Kronbergs (Švédsko/Lotyšsko), Benjamin Kuras (ČR/Velká Británie), Zinaida Lindén (Finsko), Rubén Palma (Dánsko), Arne Ruth (Švédsko), Chris Torch (Švédsko), Chantal Wright (Německo) a další. Pracovní jazyk angličtina.

pátek 5. května
Milovníci teplých krajů na drsném severu (čtení)
15.00 - 16.50 h, Komorní sál, Průmyslový palác, Výstaviště Praha - Holešovice
Autorské čtení spisovatelů – imigrantů první a druhé generace z Pákistánu, Chile a Itálie - představí soudobé severské literatury v novém, multikulturním světle. Rubén Palma (Dánsko), Marcus Birro (Švédsko), Khalid Hussain (Norsko), Zinaida Lindén (Finsko). Moderuje: Ingeborg Kongslien (Norsko). Tlumočení do češtiny zajištěno.

Král Hussain z Pákistánu - Královna Asia z Norska (film)
17.30 h, Malý sál, Kino Atlas, Sokolovská 1, Praha 8
Režie: Fridtjof Kjæreng, 52 min, Norsko, 2005, dokumentární, v původním znění s anglickými titulky. Třicet let vedl Hussain řeznictví v Oslu. Zdravotní důvody ho však přinutily obchod prodat. Rozhodl se, že za vydělané peníze postaví pro celou rodinu dům v rodné vsi v Pákistánu. Jeho žena Asia se však vrátit nechce. Přesto Hussaina do Pákistánu doprovází, aby si dům prohlédla a připravila na svatbu nejmladšího syna. Po svatbě je konfrontována s nelehkou volbou, zda zůstat se svým manželem v Pákistánu, nebo se vrátit sama do Norska, kde žijí všechny jejich děti. Vítězný film sekce multikulturních pořadů festivalu Prix Europa v Berlíně v roce 2005. Po projekci následuje beseda s režisérem Fridtjofem Kjærengem.

Benjamin Kuras (ČR/Velká Británie) (čtení)
19.00 h, Kavárna Globe, Pštrossova 6, Praha 1
Autorské čtení spisovatele a dramatika českého původu, který od roku 1968 žije v Londýně. V angličtině bez tlumočení.


Iva Nevečeřalová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz