Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výtvarná díla o životním prostředí zaplnila biologickou fakultu

4. 5. 2006 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Stalo se tak díky výtvarné a fotografické soutěži pořádané pro studenty středních a vysokých škol i veřejnost, kterou zajišťovalo studentské sdružení ,,Na Hnízdě“. Přes 80 autorů se nechalo inspirovat pravidelným promítáním filmů o přírodě a lidech a přihlásilo celkem 230 děl, z nichž 125 bylo věnováno Městské charitě v Českých Budějovicích. Ve vestibulu budovy B biologické fakulty (BF) jihočeské univerzity se výstava zdrží do 12.5., díla věnovaná charitě zakončí svou pouť na dobročinné aukci v prosinci letošního roku.

Výtvarná a fotografická soutěž byla doprovodnou akcí k projektu Filmárum – promítání o přírodě a lidech, které na BF probíhá v letním a zimním semestru každých čtrnáct dní. Témata promítání byla shodná s tématy pro soutěžní práce, nejvíce autorů se nechalo inspirovat tématy ,,Voda na sto způsobů “ a ,,Poblíž“, naopak téměř bez odezvy zůstalo téma ,,Čína“. Dle témat jsou díla seskupena i na probíhající výstavě, přístupné ve všední dny v čase 8:00 – 17:00 hodin.

Všichni autoři prokázali, jak rozdílně lze jednotlivá témata uchopit a tak ve ,,Vodě na sto způsobů“ je voda zobrazena jako rosa, sněhová jehlička i kapající kohoutek. Stejně tak šíře zmiňovaného ,,Poblíž“ sahá od okolí Českých Budějovic až do exotické Indonésie. Ve výtvarné sekci se kromě kreseb a maleb objevují i méně tradiční techniky jako malování na sklo, keramika či batika. Mezi fotkami různých formátů nechybí ani ty z elektronového mikroskopu.

Recept na úspěšnou soutěž nastínila Bc. Júlia Mudruňková, koordinátorka soutěže ze sdružení ,,Na Hnízdě“: ,,Soutěž jsme vyhlásili dostatečně brzo, aby si ji učitelé mohli popřípadě začlenit do rozvrhu, na některých školách jsme vyvěsili jen plakátky, na jiných jsme zašli za konkrétním pedagogem na výtvarnou výchovu a osobně mu o všem řekli. Jako dobrý přístup se osvědčilo osobní představení soutěže před žáky přímo ve třídě. V každém případě nám pomohli pedagogové, kteří se zapojili a věnovali soutěži čas.“

Neméně důležitým aspektem výstavy je další osud děl. Mnoho autorů využilo možnosti věnovat díla Městské charitě. ,,Díla od nás převezme pan ředitel Alois Ambrož. Část děl půjde do aukce, část se použije na výzdobu prostor charity a jiných zařízení, které s charitou spolupracují,“ doplnila Mudruňková sociální podtext výstavy.

Celou akci pořádalo sdružení studentů BF ,,Na Hnízdě“ ve spolupráci s Daphne ČR – institutem aplikované ekologie a Biologickou fakultou, které zajišťuje i filmová promítání pro veřejnost a snaží se sběrem baterek, hliníku a nově i kompostováním školního bioodpadu zlepšovat životní prostředí ve svém okolí.

,,Před prázdninami chystáme ještě jedno promítání na 15.5.2006, kdy se budeme věnovat otázce domorodců v ochraně životního prostředí a Fair Trade obchodu. Další promítáni chystáme na zimní semestr a kromě této aktivity bychom rádi, stejně jako v minulém roce, organizovali říjnový Ekofilm na BF,“ nastiňuje další činnost sdružení Mudruňková.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Tipy Econnectu pro oblast ŽP:

EkoLink: Katalog odkazů o životním prostředí (součást katalogu Kormidlo.cz)
Zelená seznamka s ekologickými organizacemi na
KOMU? KAM? PROČ?: Adresář NNO působících v oblasti životního prostředí
Zelený kruh: Servisní organizace pro NNO působící v ŽP a jejich Platformu.
Ekolist - deník o životním prostředí
EnviWeb - Server o životním prostředí
EcoMonitor: Databáze článků o ŽP
Hra o Zemi: Chcete něco udělat pro ŽP a nevíte jak? Víte, jaká je vaše Ekologická stopa?

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz