Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

3x prázdninová cyklojízda

17. 6. 2004 - PRAHA [Econnect]

Letošní léto nabízí hned několik cyklistických jízd, které projedou také Českou republikou a kterých se můžete zúčastnit také vy. Nabízíme vám zde jejich přehled, dočtete se také o smyslu, proč se konají. Nejblíže ke svému zahájení má Ecotopia Biketour 2004, která pojede více než měsíc (1.7.-9.8.) z Rakouska přes Česko do Německa a Nizozemí, kde skončí na každoročně konaném letním festivalu Ecotopia. Velká letní cyklistická jízda za udržitelnou dopravní politiku a životní styl s názvem Tour de Natur pojede ve dnech 28.7. - 14.8. z Německa do Prahy. Prázdninovou cyklojízdu podél Labe "Proti záplavě nesmyslných dopravních projektů" pak připravuje na dny 7.-12. srpna německé sdružení Grüne Liga spolu s děčínskou Arnikou a dalšími organizacemi a jejím cílem bude německé městečko Dessau a zde 12. ročník mezinárodního kempu Labe - Saale.

Ecotopia Biketour

"Budeme se držet daleko od pláží, průzračné modré vody, zábavních center a koktejlbarů. Budeme cestovat prostě a jednoduše: spát na zemi, jíst jídlo připravené na táborových ohních a potkávat lidi, kteří nejsou zaplaceni za to, aby se stali Vašimi přáteli. Všechny svoje věci budeme přepravovat pouze silou našich svalů. Vytvoříme eko-mobilní komunitu, abychom šest týdnů slavili možnost přepravovat se udržitelně," slibují organizátoři jízdy Ecotopia Biketour 2004 "udělej si sám" (1.7.-9.8.).

14. jízda, která se každý rok koná v jiné části světa, stejně jako festival Ecotopia, začíná letos 1.7. ve Vídni, pokračuje po Greenways Praha-Vídeň přes Jižní Moravu, Vysočinu, Jižní a Střední Čechy do Prahy, kde se na krátký odpočinek zastaví ve dnech 8.-10.7. Dále se zastaví v Berlíně na světové konferenci Za města bez Aut IV, kterou zde ve dnech 19.- 24.7. pořádá síť World Carfree Network (loni tato konference proběhla v Praze). Dále bude pokračovat do Nizozemí - Gorinchemu, kde se letos koná tradiční (první byl v roce 1989) letní festival Ecotopia, organizovaný European Youth For Action (EYFA). Účastníci jízdy, kterých má být více než 50 z 16 různých zemí světa, se zúčastní také akcí na podporu bezmotorové dopravy, podpoří akce propagující např. cyklistiku pořádané ve Vídni, Praze, Drážďanech, Berlíně a Groningenu.

Hlavními cíli akce je propagace udržitelného rozvoje, podpora trvale udržitelných forem dopravy a organizací zabývající se životním prostředím, předání kontaktů a informací, které často chybí ve strukturách malých neziskových organizacích.

Podrobnější informace a přihlášky najdete na www.thebiketour.net.

Tour de Natur

18 ti denní Tour de Natur (28.7. - 14.8.) začne v německém Kulmbachu a skončí v Praze. Koná se již po 14. a je to jízda za udržitelnou dopravní politiku, zklidnění a omezení dopravy a udržitelný životní styl. "Požadujeme alternativy k dálnicím a individuální dopravě a dáváme již po 14. sami příklad. Chceme upozornit, že alternativa k lépe-rychleji-výše-dál začíná u nás samotných," říkají organizátoři v letáku o cyklojízdě. Mezi organizátory najdeme německou Grüne Ligu, německé Přátele Země - BUND, dále World Carfree Network či české Děti Země. Mottem jízdy je: Kdo sedí ve skleníku, neměl by propagovat dálnice.

Jízdu by měl po celé trase doplnit bohatý doprovodný program jako např. hudební, taneční či divadelní vystoupení a workshopy. Trasa povede například nedotčenými místy jako jsou Francko, Durynsko a Sasko, v Česku pak projede nejdříve krátce Západní Čechy a pak se sem na konci vrátí - přes Teplice, Ústí nad Labem, Litoměřice, Mělník dojede do Prahy, kde je 14. srpen plánován jako Aktivní den v Praze s řadou kulturních akcí.

Plánovaná účast je až 300 cyklistů a celková délka 600 km. Přihlásit se můžete v ČR na adrese Občanské sdružení Krušnohorský Koprník, Zahradní 185, 417 01 Dubí 1, j.pech@koprnik.cz. Více informací najdete na http://www.tourdenatur.net/info.htm

Podél Labe "Proti záplavě nesmyslných dopravních projektů"

Cyklojízdu dlouhou tři sta kilometrů připravilo německé sdružení Grüne Liga spolu s děčínskou Arnikou a dalšími organizacemi. Čeští a němečtí milovníci kola chtějí tímto způsobem upozornit na dopravní stavby na Labi a jiných řekách, které ohrožují okolní přírodu. Proto nazvali svou šestidenní pouť "Proti záplavě nesmyslných dopravních projektů". Cílem této jízdy, která bude zahájena sedmého srpna v Děčíně, bude německé městečko Dessau, kde proběhne již 12. ročník mezinárodního kempu Labe - Saale. Zastávky budou sloužit jak k odpočinku, tak i předávání zkušeností. V průběhu se uskuteční také několik přednášek na téma dopravních staveb na řekách. Z Děčína povede trasa jízdy do Drážďan, Míšně, Althirschsteinu, Torgau, Wittenbergu a Dessau.

12. mezinárodní kemp Labe - Saale ve dnech 7.-15. srpna na Labské louce u městečka Barby nabídne všem přátelům řek akce a také diskuse a besedy na témata jako: rámcová směrnice o vodě, světová kulturní krajina UNESCA, evropská vodní síť, kanál Saale - Labe, stane se voda ekologickou variantou získávání energie?, změny stavu podzemní vody a podnebí, privatizace vodních zdrojů.

Zájemci o účast na jízdě i táboře se mohou hlásit na adrese kamil.repes@arnika.org, nebo telefonujte do děčínské Arniky na tel. číslo: 412 510 650. Více informací a podrobný popis trasy najdete na stránkách Arniky.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz