Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"…(š)… kola v pohybu" pomohla zmapovat sjízdnost pěších tras

23. 6. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Studenti na kolečkových bruslích v ulicích společně s vozíčkáři: tak vypadalo mapování pěších tras "na kolečkách", do něhož se zapojili dobrovolníci z gymnázií a středních škol ve třinácti městech Zlínského kraje. V rámci akce "…(š)… kola v pohybu", která včera skončila, mladí lidé společně s postiženými zjišťovali, jak jsou komunikace přístupné nejen pro osoby upoutané na vozík, ale například i pro bruslaře či rodiče s kočárky.

Mapování pěších tras ziniciovalo Centrum pro zdravotně postižené Zlínského kraje. Hlavním důvodem, proč zjistit "sjízdnost" tras, je fakt, že ačkoli je čím dál více budov bezbariérových, na cestě k nim se může nacházet řada nepřekonatelných překážek. Takovou může být i sotva deset centimetrů vysoký obrubník, který chodec bez potíží a bez povšimnutí překročí, přes který se ale člověk na invalidním vozíku bez pomoci nedostane. Problém může znamenat ale i nevhodná dlažba s příliš velkými spárami mezi dlážděním, do nichž může zapadnout nejen podpatek boty, ale i kolo kočárku.

Základní ideou projektu "…(š)… kola v pohybu" je fakt, že integrace postižených do společnosti je ovlivňována mimo jiné možnostmi pohybu v běžném prostředí: zdravá populace přitom vnímá úpravy komunikací pro vozíčkáře a nevidomé jako speciální úpravu. "Fenomén pohybu na kolečkách je integrujícím článkem pro setkávání mladých lidí s problémem pohybu lidí s postižením," vysvětlují organizátoři, proč zvolili právě tento způsob mapování. Cílem je systematické zpracování map dostupnosti objektů sloužících veřejnosti – to bude nyní provedeno s použitím dat nasbíraných tří- a vícečlennými skupinkami studentů-bruslařů s pomocí poradce, mladého vozíčkáře.

"Poradci jsou přímo zapojeni do informační skupiny a podílí se jak na definování tras, tak na zpracování dat, výstupech, prezentacích a interpretacích výsledků projektu směrem k širší veřejnosti," vysvětlují organizátoři. Sběru informací se přitom zúčastnila v každém z měst vždy celá třída studentů. Díky použitelnosti metody v jakémkoli sídle s více než pěti tisíci obyvateli – a také vzhledem k úrovni legislativy a infrastruktury v Evropské unii – je podle organizátorů pravděpodobné, že budou následovat další projekty směřující k cílenému odstraňování architektonických a komunikačních bariér. "Pomocí internetových stránek a s podporou lokálních i celoplošných médií se o problematice životních podmínek mladých postižených seznámí mladí lidé nejen pasivně, ale díky společné formě pohybu ve společném prostoru a čase také aktivně," uvádí Centrum pro zdravotně postižené.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Stránky organizací a hnutí ze sociální oblasti hostujících na serveru Econnectu
Multikulturní centrum Praha
Dobrovolnik.cz
Organizace pro pomoc uprchlíkům
Asociace Film & Sociologie
Ekumenická akademie
Hestia
Asociace občanských poraden
Společnost "E"
nadační fond IMPULS
Drop In
Fond ohrožených dětí
European Contact Group

Další stránky na Econnectu

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz