Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava Romové: Dnes jako před staletími - Tiskové prohlášení romského sdružení Dženo

23. 6. 2004 - Ivan Veselý, Sdružení Dženo

V pražské restauraci Mánes bude dnes v 18.00 zahájena výstava fotografa Jana J. Horvátha pod názvem Romové: Dnes jako před staletími. Kolekce zhruba 50 černobílých snímků ukazuje život slovenských Romů ve Vranově nad Topľou, Soľi a Madžurovcích. Fotografie byly pořízeny krátce po případech rabování na východním Slovensku, kam se fotograf Jan Josef Horváth vypravil spolu se sbírkou humanitární pomoci, kterou pro slovenské Romy připravily romské organizace v ČR.

Při příležitosti této akce vydává sdružení Dženo tiskové prohlášení, ve kterém se vyjadřuje zejména k nekompetentnosti slovenského Ministra práce, sociálních věcí a rodiny Ľudovíta Kaníka.

Rabování na Slovensku, jehož jsme byli svědky na jaře letošního roku, bylo jednoznačně zoufalou reakcí na ještě zoufalejší politiku slovenské vlády na poli sociálních věcí.

Ministr Kaník postavil reformu sociální politiky SR na chybném předpokladu, že nezaměstnané je potřeba motivovat k hledání práce, a proto jim snížil dávky. Skutečnost je však taková, že na Slovensku práce není a nezaměstnané, zvláště pak Romy k hledání zaměstnání není třeba motivovat. Romové i ostatní občané Slovenska pracovat chtějí, což ví každý, kdo se s nimi bavil.

Svojí neschopností rozpoznat podstatu problému romské nezaměstnosti, a tou je nízká kvalifikace Romů na jedné straně a neochota zaměstnavatelů Romy zaměstnávat na straně druhé, prokázal ministr Kaník svojí nekompetentnost pro post ministra práce sociální věcí a rodiny.

I přes celkovou nefunkčnost, se sociální politika Slovenské republiky, jejíž první obětí jsou zoufalí Romové, ocitla mimo zájem veřejnosti a médií. Sdružení Dženo by nicméně přivítalo, kdyby vláda SR zveřejnila informace o opatřeních, které hodlá podniknout v souvislosti s případy krádeží ze soukromých polí v oblastech s hustým romským osídlením, o nichž v letních měsících každoročně informují slovenská média.

Premiér Mikuláš Dzurinda by s ohledem na uvedené informace měl zvážit další setrvání Ľudovíta Kaníka ve funkci. Jeho odvolání a komplexnější řešení sociálních reforem a politiky zaměstnanosti by prospělo nejen Romů ale také ostatním občanům Slovenské republiky.

Ivan Veselý, Praha, 23. 6. 2004, předseda sdružení Dženo

Informace o sdružení Dženo

Sdružení Dženo je romské občanské sdružení usilující o obnovu a rozvoj tradičních romských hodnot a posílení společenského, politického a kulturního postavení Romů. Mezi hlavní současné aktivity sdružení Dženo patří provoz romského internetového Rádia Rota (www.radiorota.cz) a denně aktualizovaného zpravodajského serveru na (www.dzeno.cz).
Sdružení Dženo spolupracuje s pobočkami Dženo – Spiš na Slovensku a Romano Dženo v Maďarsku. Od roku 2003 má Dženo status ROSTER v Ekonomickém a sociálním výboru OSN. Sdružení Dženo je mimo jiné členem Evropské sítě proti rasismu (ENAR).

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz