Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnešní večer na Flédě bude patřit prvnímu brněnskému referendu

29. 6. 2004 - BRNO [Econnect]

- Hlavní nádraží v Brně -
- Hlavní nádraží v Brně -

Celkem osm brněnských kapel, mezi nimi i Robert Křesťan a Druhá tráva, The Fireballs, Tibet či Tubabu: takový je program dnešního Koncertu pro první brněnské referendum. Ten začne v půl osmé v brněnském klubu Fléda. Na koncert zve občanská koalice Nádraží v centru, jež ziniciovala petici za vypsání referenda o poloze hlavního nádraží v Brně – to brněnská radnice zamýšlí přesunout dále od centra. O půlnoci organizátoři vyhlásí konečný počet podpisů, které se podařilo shromáždit.

Kapely na koncertě vystoupí bez nároku na honorář, protože chtějí podpořit myšlenku referenda, ve kterém by sami obyvatelé Brna rozhodli, zda chtějí zachovat současnou polohu nádraží. Ta je podle koalice pro cestující mnohem výhodnější. "Projekt přestavby železničního uzlu Brno, jehož součástí je modernizace hlavního nádraží, významným způsobem ovlivní budoucnost města. Významně se dotkne dostupnosti veřejné dopravy (železniční i městské hromadné), značně zatíží rozpočet města. Jde o největší investici v novodobé historii Brna. V případě neúspěchu projektu se město může dostat do vážných finančních potíží," uvedla koalice při zahájení své kampaně za referendum.

Vstup na koncert je zdarma. Během večera má proběhnout také benefiční dražba letu horkovzdušným balonem pro dvě osoby s vyvolávací cenou 2000 korun – výtěžek poslouží k pokrytí nákladů spojených s uspořádáním koncertu. Půlnoční vyhlášení konečného počtu podpisů by nemělo přinést zklamání – k 17. červnu jich organizátoři kampaně za referendum napočítali 18 600. To je jen o pět set méně, než je potřebný počet pro vypsání referenda podle zákona. "Děkuji všem, kteří se zapojili do sběru podpisů nebo naše snažení podpořili jinak, a samozřejmě všem Brňanům, kteří se pod petici za referendum podepsali," řekl koordinátor sběru podpisů Petr Kuba.

Zájem občanů vyvolaný peticí za referendum ocenil i hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Koalice organizující kampaň přivítala, že hejtman v jednom ze svých vyjádření kriticky vyzdvihl jedno z rizik, na které zástupci koalice upozorňují už několik měsíců, tedy nejasné financování projektu přestavby železničního uzlu. "Bude-li totiž pokračovat stávající postup přípravy vedený brněnskou radnicí, může se snadno stát, že hlavní vlakové nádraží potká osud Zvonařky - nádraží bude za mnoho miliard postaveno na periferii, ale na jeho kvalitní napojení na systém hromadné dopravy nezbudou peníze," varují iniciátoři petice.

Dnešní Koncert pro první brněnské referendum bude poslední příležitostí, kde bude možné petici podepsat. "Svým vystoupením chci podpořit uskutečnění referenda. Myslím, že je to vhodný nástroj, jak v něm dát najevo nesouhlas s odsunem nádraží," prohlásil Robert Křesťan. K petici se přitom nemusí připojovat jen ti, kdo chtějí, aby nádraží zůstalo v centru – petice pouze požaduje, aby rozhodnutí o poloze nádraží svěřila radnice do rukou obyvatel Brna. "Budoucí poloha hlavního nádraží je zásadní záležitostí dotýkající se všech občanů města. O tom, zda je správné řešit modernizaci nádraží jeho odsunutím z centra města existují vážné pochybnosti. Je tedy namístě, aby poslední slovo řekli sami občané. Tedy ti, z jejichž peněz se přestavba bude platit a kteří budou nádraží využívat," uvádí koalice Nádraží v centru.



Program Koncertu pro první brněnské referendum

Hlavní scéna:

19.30 - 20.00 TUBABU
bez baby unplugged

20.00 - 20.45 TIBET
směsice rocku, funku, jazzu a klasického českého bigbítu. Tibet není ani zvuk bubínků, činelů či dlouhých trub, hraje hudbu, kterou lze jen těžko přiřadit k nějakému hudebnímu stylu. Lze říci, že je to směsice rocku, funku, jazzu a klasického českého bigbítu. Textové vyjádření je stejně významnou složkou jako hudba, a proto jsou všechny texty v češtině.

21.00 - 22.00 ROBERT KŘESTAŇ A DRUHÁ TRÁVA
kapela patří mezi špičku v bluegrassu, country a příbuzných žánrech nejen v ČR a SR. Je charakteristická dvěma výraznými znaky - autorskou a interpretační výjimečností Roberta Křesťana a neobyčejnou instrumentální a aranžérskou zdatností ostatních členů kapely.

22.15 - 23.00 SAMAMBA
the latin element. Skupina Samamba hraje necelý rok a stylově se zaměřuje na jazz - funky - latin fusion. Je poskládaná z mladých brněnských jazzmanů.

23.15 - 24.00 THE FIREBALLS
klasický rock´n´roll aneb rozpálí vás do červena

00.15 - 01.00 AZZ FUZZ
fusion jazzová formace kompaktně spojující tradiční i vlastní jazzový materiál s hudebním cítěním 21. stol

01.00 - ??.00 DJ JAVAS

Zahrádka u Chajovny:

20.00 - 20.30 KUCKUCKSEI
postmoderní spojení jazzu, bezu a freak music

21.00 - 22.00 CZALDY WALDY QUARTET
ethno šanson z Moravy, Východního Slovenska a Ukrajiny

Doprovodný program

• žonglování s ohněm
• videoprojekce
• dražba letu horkovzdušným balónem pro 2 osoby
• vyhlášení konečného počtu podpisů pod peticí za referendum o poloze nádraží



Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz