Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace kritizují návrh EK ohledně lobbingu v evropských institucích

9. 5. 2006
Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva. [Econnect] -


V rámci Iniciativy pro transparentnost (European Transparency Initiative – ETI) zveřejnila Evropská komise v listopadu 2005 Zelenou knihu o ETI, která má v této oblasti podpořit diskusi a nastartovat proces konzultací. Podle Alliance for Lobbying Transparency and Ethics Regulation (ALTER-EU) však návrh Komise představený v Zelené knize nečiní lobbing ovlivňující rozhodování EU transparentnější a nijak nezvyšuje důvěru veřejnosti v instituce EU. Konzultační proces, v rámci kterého může veřejnost a organizace zasílat připomínky a návrhy, trvá od 3. května do 31. srpna 2006.

Kniha se věnuje třem základním oblastem: lobbyingu a jeho pravidlům na evropské úrovni, minimálním standardům pro veřejné konzultace Komise a zveřejňování informací o příjemcích podpory z fondů EU. Organizace ALTER-EU bude během nynějšího konzultačního období nadále prosazovat vytvoření zodpovědného transparentního systému a žádá komisi, aby co nejdříve zpracovala efektivnější návrhy.

Zelená kniha o ETI totiž navrhuje pouze dobrovolný registrační systém pro lobbisty . V Zelené knize také zcela chybí návrh na ukončení privilegovaného přístupu pro lobbisty zastupující velké korporace a firmy a návrh na řešení zaměstnávání veřejných úředníků Komise v soukromém sektoru (tzv. „otáčivé dveře“).

ALTER-EU tvrdí, že snahy Komise o větší transparentnost jsou zcela neúčinné, a žádá komisi, aby zavedla pobídky, které by zajistily registraci všech lobbistů. Aliance uvádí zejména následující fakta:

- Komise nedokázala navrhnout efektivní systém týkající se transparentnosti údajů o jednotlivých lobbistech. Lobbisté budou ve svých aktivitách pravděpodobně pokračovat, aniž by bylo známo, kdo jejich aktivity financuje.

- návrh se nezabývá problémem tzv. „otáčivých dveří“, kdy dřívější zaměstnanci Komise pracují na lobbistických pozicích, ani nezajišťuje transparentnost týkající se zaměstnanců, kteří pracují pro komisi na krátkodobé úvazky.

- Komise nehodlá upravovat současné konzultační procedury, navzdory nedávným kauzám, kdy povolila privilegovaný přístup firemním lobbistům - např. v rámci pracovních skupin na nejvyšší úrovni (High Level Working Groups), při přípravě Communication on CSR či kauza vlivu lobbistické skupiny European Services Forum.

- Komise dále nerozvinula návrh na etický kodex platný pro všechny lobbisty: Komise podle ALTER-EU nemůže přenechat tuto iniciativu lobbistům samotným, ale musí být v jejím čele a zajistit věrohodné „implementační a sankční mechanismy“.

Erik Wesselius z Corporate Europe Observatory řekl: „Zelená kniha o ETI představuje nedostatečný dobrovolný přístup. E-mailový list, který oznámil nadcházející konzultace Komise, není spolehlivá pobídka, která by zajistila úplnou registraci a údaje o EU lobbistech. Na základě tohoto návrhu mohou lobbisté, kteří chtějí zůstat ve stínu a nechtějí, aby jejich aktivity byly známé široké veřejnosti, takto pracovat i nadále.“

Paul de Clerck z Friends of the Earth Europe řekl: „Současné etické kodexy společností zabývajících se public relation nejsou dobré, protože postrádají nezávislý monitoring a efektivní sankce a nenechávají žádný prostor pro veřejnou kontrolu lobbingu. Komise musí zavést jasná pravidla se sankcemi v případě neshody a falešné registrace, jinak celá procedura nemá smysl.“

Jorgo Riss, ředitel Greenpeace European Unit, poznamenal: „Lobbing je vzkvétající a neregulovaný byznys. Bez pravidel tento velký byznys lobbování podkopává demokracii. Velké korporace investují spoustu peněz, aby měly kontakt na rozhodující činitele EU, což vede k prohře veřejných zájmů.“

Ulrich Mueller z LobbyControl řekl: „Věrohodný systém transparentního lobbingu je uskutečnitelný a možný. Dobrými příklady jsou Litva, Maďarsko, Polsko, USA či Kanada. Pro ALTER-EU znamená zveřejnění Zelené knihy o ETI začátek celoevropské kampaně, která by měla Komisi zabránit, aby tato témata odložila stranou, a zajistila věrohodný a efektivní systém transparentního lobbingu v EU a etická pravidla.“

Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost v EU - návod k použití
http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz