Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Mladí Romové z Ostravska se odvolali proti štrasburskému rozsudku

9. 5. 2006
[Radio Praha] -


Skupina mladých Romů z Ostravska se odvolala proti únorovému rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který odmítl jejich stížnost na Českou republiku pro údajnou diskriminaci při vzdělávání. Stěžovatelé nyní chtějí, aby se případem zabýval velký senát štrasburského soudu. ČTK to sdělilo Evropské centrum pro práva Romů (ERRC) se sídlem v Budapešti.

Případ se týká osmnácti mladých Romů, kteří byli v letech 1996 až 1999 umístěni do zvláštních škol. Ve stížnosti podané do Štrasburku uváděli, že s romskými dětmi se v českých školách zachází jinak než s ostatními, že z "rasově neutrálního hlediska" nelze vysvětlit vysoký podíl romských dětí ve zvláštních školách a že diskriminaci Romů v České republice potvrzují i některé mezinárodní organizace.

Senát štrasburského soudu ale dospěl v únoru k závěru, že Česká republika neporušila evropskou úmluvu o lidských právech a protokol k ní v článcích, které se týkají diskriminace a práva na vzdělání. Uznal, že stížnost je založena na některých vážných argumentech, ale prohlásil, že nemůže posuzovat celkový sociální kontext, ale jen individuální stížnosti. Usoudil, že pravidla pro přijímání do českých zvláštních škol nemají rasový podklad a že vláda prokázala, že tyto školy nepřijímají jen romské děti.

V odvolání se uvádí, že jde o restriktivní chápání pojmu diskriminace, jež není v souladu se širokou ochranou, kterou proti diskriminaci poskytují evropské zákony. Pokud by rozsudek zůstal v platnosti, znamenalo by to prý, že článek 14 úmluvy (který se týká zákazu diskriminace) je spíš iluzorní než praktický a účinný. Poradce stěžovatelů Američan James Goldston podle ERRC řekl, že "pokud v tomto případě nejde o diskriminaci ve smyslu článku 14, těžko najít něco, co by jí bylo".

Romům, o které v případu jde, je nyní mezi patnácti a jednadvaceti lety.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz