Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vědci kritizují Bushovu politiku boje proti AIDS

12. 7. 2004
[BBC] -


Mezinárodní konference o celosvětové epidemii nemoci AIDS v první pracovní den jedná o americkém přístupu k prevenci šíření nemoci. Vláda George Bushe pokládá sexuální zdrženlivost za nejlepší způsob, jak šíření nemoci zastavit, mnoho vědců a aktivistů naopak za nejúčinnější pokládá prosazování ochrany pomocí kondomů.

Třetina peněz, které americká vláda vydává na potírání nemoci, jde náboženským skupinám. Mnoho z nich prosazuje sexuální zdrženlivost jako jedinou cestu v boji proti AIDS.

Generální ředitel Mezinárodní federace pro plánované rodičovství Steven Sinding sice ocenil, že pozornost se opět dostává preventivním metodám, vyjádřil ale znepokojení nad vlivem takzvané křesťanské pravice na americkou politiku v tomto směru. Pod jejím vlivem se peníze vynakládají na programy, které odmítají použití kondomu - a to podle něj nemůže pomoci.

Kritici Washingtonu tvrdí, že pokud Bílý dům financuje programy, které podporují pouze sexuální abstinenci, pak to podle nich boj proti AIDS oslabuje. Vědci a aktivisté varují, že je nutné prosazovat i jiné přístupy. Vyzvali rovněž Bílý dům, aby uvolnil patentovou ochranu léků pro chudé země třetího světa. Pro ně by se pak mohly kopie léčiv v rámci licencí vyrábět levněji.

Mezinárodní organizace odhadují, že na následky nemoci AIDS by do roku 2010 mohlo zemřít 48 milionů lidí a do roku 2015 dokonce 74 miliony.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • BBC o HIV/AIDS
  • Související články

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz