Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třináctý květen bude oslavou Fair Trade

11. 5. 2006
Jana Sobotková [Econnect] -


Stejně jako každý rok bude druhá květnová sobota celosvětově patřit oslavám spravedlivého obchodu - Fair Trade: na sobotu 13. května proto připravili brněnští dobrovolníci odpoledne a večer pro veřejnost. Odpolední program pro děti a jejich rodiče nazvaný "Letem světem k jiným dětem" a večerní "Fair Trade Fiesta" proběhnou v lužáneckém Středisku volného času a přilehlém parku. Akci pořádá občanské sdružení Společnost pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání.

Program pro malé i velké

Den pro Fair Trade je součástí celorepublikové kampaně Česko proti chudobě a brněnští dobrovolníci připravili pestrý program. Od druhé hodiny odpoledne mohou děti i jejich rodiče poznávat život a kulturu v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky, to vše formou her a zábavných úkolů. Děti tak mohou poznat, že ne všude se žije jako v Evropě. "Program poukáže na to, co nás s těmito vzdálenými oblastmi světa spojuje – ranní čaj, kakao, banán ke svačině nebo bavlněné tričko," doplňuje Šárka Špačková ze Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání. Ve čtyři hodiny pak děti mohou zajít na loutkové divadelní představení O princezně Sávitrí: staroindickou pohádku o princezně, která vysvobodí svého muže ze zajetí smrti, navíc doprovodí netradiční hudební nástroje.

Na večerní Fair Trade Fiestu láká především koncert pražsko-kubánské kapely Caribe. "Za pozornost však bude stát i ukázka tradičních afrických a asijských hudebních nástrojů a fotografie Fair Trade výrobců z Dominikánské republiky, Thajska a dalších zemí. Po koncertě v kubánském rytmu mohou návštěvníci pokračovat v tanci na navazující Latino party," slibuje Šárka Špačková. Po celé odpoledne a večer budou navíc příchozím k dispozici informační stánky, "férová čajovna" a ochutnávka výrobků pocházejících ze spravedlivého obchodu.

Zájem o Fair Trade roste

Do brněnského obchůdku Nazemi, který sdružení provozuje v prostorách ekoporadny na brněnské Panské ulici, nejdříve chodili hlavně lidé v domě zaměstnaní a jejich přátelé. To se za půl druhého roku změnilo. "Dnes je klientela mnohem pestřejší, často jsou to studenti, cestovatelé, ale i maminky s dětmi, někdy i důchodci. Některé naláká výloha, jiní se přijdou třeba jen zeptat, co vlastně Fair Trade je," říká Šárka Špačková. Obchůdek nabízí podobný sortiment, jako ze začátku, ale v pestřejší nabídce jednotlivých druhů: k mání je Fair Trade káva, kakao, rýže, ale třeba i čaj roibos.

Do Fair Trade je celosvětově zapojeno odhadem pět milionů výrobců. V Evropě je jejich produkty možné nakoupit ve více než 55 tisících supermarketech. "Existují i specializované obchody, jako je právě Nazemi. V Brně jsou férové produkty v nabídce prodejen zdravé výživy a biopotravin, v současné době pilotně zařazuje některé produkty i síť prodejen potravin Brněnka," vyjmenovává Šárka Špačková. Ve světě se začíná objevovat i trend poptávky po Fair Trade oblečení, téma spravedlivého obchodu se dotýká i módy. U nás mají obchodníci zatím obavu z malé poptávky: to se týká triček i kávy. Vývoj v západní Evropě ale dodává těm, kdo Fair Trade propagují, optimismus. "Je otázkou pár let, kdy bude pojem Fair Trade běžný i pro české spotřebitele," uzavírá Šárka Špačková.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz