Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

UNESCO se bude zabývat mrakodrapy na Pankráci

19. 5. 2006
Michal Štingl [Econnect] -


-foto Skupina ECM- Zmatek v informacích a komunikaci zřejmě vládne v kauze plánovaných mrakodrapů na Pankrácké pláni. Na chybějící informace si ztěžoval ředitel Ředitel Centra světového dědictví UNESCO v dopise, kterým odpověděl českým nevládním organizacím. UNESCO by se historickým jádrem Prahy a ohrožením jeho pohledového panoramatu mohlo zabývat na pravidelném výročním zasedání Výboru pro světové dědictví v litevském Vilniusu, které proběhne v červenci letošního roku.

Ředitel Centra světového dědictví UNESCO odpověděl na dopis šesti občanských sdružení, která upozornila na rizika plánované výstavby. "Centrum světového dědictví nebylo informováno o žádných stavebních projektech velkého rozsahu v blízkosti nebo uvnitř památky světového dědictví," uvádí v dopise ředitel Francesco Bandarin.

O problému se všeobecně ví již řadu let. Například v roce 2003 vystoupila na jednání komise Rady hlavního města Prahy pro památkovou péči zastupitelka Ivana Bursíková a upozornila na možný problém. Rada se poté usnesla pozvat komisaře UNESCO na pracovní jednání o problematice Pražské památkové rezervace.

Náměstek primátora Jan Bürgermeister v pondělí kritizoval ministerstvo kultury za zrušení funkce koordinátora pro záležitosti UNESCO. Přímo k dopisu ředitele Bandarina se však nikdo z Magistrátu hl.m. nevyjádřil.

Ředitel UNESCO Bandarin upozorňuje, že povinností stran Úmluvy je informovat Centrum světového dědictví o veškerých prováděných projektech, které mohou ohrozit integritu příslušné památky a to ještě v době před zhotovováním projektů. Gestorským úřadem je podle vyjádření stálé představitelky ČR v UNESCO JUDr. Ireny Moozové ministerstvo kultury a jeho zodpovědnost vychází z kompetečního zákona.

Irena Moozová informovala Econnect, že otázka mrakodrapů bude zřejmě projednávána na pravidelném výročním zasedání Výboru pro světové dědictví v litevském Vilniusu, které proběhne ve dnech 8.-17.7. 2006. "Bude posuzován stav ochrany a památkové péče řady evropských památek na Seznamu zapsaných, mezi nimi 8 památek ČR, včetně památky „Historické jádro Prahy“. V této souvislosti předala SM UNESCO ve lhůtě (tzn. k 15.12.2005) standardní monitorovací zprávu, jejímž gestorem byl opět rezort MK ČR a která – dle našeho názoru – informaci o situaci v nárazníkové zóně kolem zapsané památky rovněž obsahovala," uvádí Moozová.

Podle Ludmily Kadrnkové se Ministerstvo kultury v loňském roce obrátilo s žádostí o vyjádření na odbor památkové péče magistrátu Hlavního města Prahy. "Stanovisko magistrátu hlavního města odeslal tehdejší ředitel odboru památkové péče Ministerstva kultury ing.arch. J. Kaigl 7. října 2005 stálé misi ČR při UNESCO (stálé představitelce dr. I. Moozové) v Paříži s tím, že toto stanovisko bude tlumočeno panu Bandarinovi, řediteli Centra Světového dědictví UNESCO. Na reakci k zaslanému stanovisku Ministerstvo kultury stále čeká", sdělila Ludmila Kadrnková z Odboru vnějších vztahů Ministerstva kultury ČR.

Historické centrum Prahy je od roku 1992 zařazeno na Listinu světového kulturního dědictví mezinárodní organizace UNESCO. Jedním z výslovných důvodů zařazení je pohledové panorama, které by bylo výstavbou dvou nových mrakodrapů zásadně narušeno. Projekt „City“ developerské společnosti ECM je situován v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace, což by mohlo vést k vyškrtnutí Prahy ze seznamu UNESCO a ohrožení mezinárodní reputace České republiky. Nejvyšší z plánovaných mrakodrapů má měřit 160 metrů a stát se tak nejvyšší budovou v ČR.

Sdružení Arnika požádalo o vyjádření celou řadu odborníků, kteří obavy, že bude Praha kvůli mrakodrapům vyškrtnuta ze seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO, potvrdili. "Vyjádřilo více než 150 českých památkářů a odborníků na památkovou péči. Mezi nejvýznamnější osobnosti vystupující proti výstavbě mrakodrapů na Pankráci patří Doc. Josef Štulc, prezident české sekce Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) a donedávna hlavní konzervátor Národního památkového ústavu, či architekt Vlado Milunić, spoluautor Tančícího domu v Praze," uvádí ve své tiskové zprávě Arnika.

Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz