Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci přírody na Žďársku vyhlásili tipovací soutěž na počet letošních přírůstků čapí populace

16. 5. 2006
Miroslav Pořízek [Econnect] -


Zajímavou soutěž pro širokou veřejnost vyhlásila od tohoto měsíce Správa CHKO Žďárské vrchy. Až do konce června bude možné tipovat kolik mláďat celkem čápi ve sledovaných hnízdištích ve Žďárských vrších vyvedou. V současné době je na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy dohromady osm hnízdišť čápů. Jedno z nejsledovanějších hnízd na tomto území se nachází nepochybně v Herálci.

Zde na komíně jedné místní textilní firmy se uhnízdil pár čápů bílých. Právě v Herálci se už loni na podzim objevily dva nové páry čápů bílých a začaly stavět hnízda. Jedno na komíně zmiňované textilky, druhé na střeše nedalekého hotelu. Ke zmiňovanému hnízdu na továrním komíně se před několika dny vrátil čapí pár a začal ho dostavovat. Ochránci přírody se však nejprve museli domluvit s majitelem textilky na umístění umělé hnízdní podložky nad horní hranou komína.

Důvod tohoto kroku okomentoval Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy následovně: „Protože je komín textilní továrny v Herálci plně funkční, oslovili jsme majitele, co by na to říkal, kdybychom na komín umístili umělou podložku a na ní postavili nové hnízdo. Tak, aby se nijak neomezoval provoz tohoto komína a současně mohlo to místo v budoucnu sloužit jako hnízdiště pro čápi.“

Vlastník s tímto naštěstí souhlasil. Umělou hnízdní podložku vyrobil místní herálecký zámečník. O umístění na komíně a stavbu samotného hnízda se potom postarali již sami ornitologové. Celá akce proběhla bez větších těžkostí ve středu 26. dubna.

I hnízdo na heráleckém komíně místní textilky náleží do tipovací soutěže, která bude sledovat přírůstky letošních čápích mláďat ve všech osmi hnízdištích. Zda některý tipující uhodne přesně jejich počet budeme vědět po uzávěrce soutěže, tedy po 30. červnu.

Konkrétní tipy do soutěže bude možno zasílat od soboty 20. května 2006. Podrobnosti naleznou zájemci o účast v soutěži na webových stránkách CHKO Žďárské vrchy – www.zdarskevrchy.ochranaprirody.cz.

Autor je externím spolupracovníkem Econnectu.

Miroslav Pořízek

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
Související odkazy
  • CHKO Ždárské vrchy
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz