Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Reuters: Centrální Maďarsko se mění v poušť

17. 5. 2006
Hana Hermová [EcoMonitor] -


Důsledkem iracionálního komunistického plánování a kvůli klimatickým změnám se střed Maďarska mění v poušť. Může tak být ohroženo živobytí až 300 000 lidí, napsala agentura Reuters.

Maďarské úrodné roviny letos zažily katastrofální povodně, již nyní je však desetina rozlohy půdy mezi řekami Dunajem a Tisou vyprahlá, řekl Janos Nacsa ze Szent Istvan University v Gödöllő, 30 kilometrů východně od Budapešti. V padesátých letech komunistický režim, aby zabránil povodním a zvětšil rozlohu zemědělské půdy, nechal vysušit jezera v oblasti Homokhatsag. Kvůli tomu však nyní hrozí, že se do dvaceti let krajina stane prakticky neobyvatelnou, píše Reuters.

"Písek vytlačuje vegetaci, tráva je spálená a stromy svými kořeny nedosáhnou na vodu," řekl Janos Nacsa agentuře Reuters. Problém se kvůli změnám klimatu zhoršuje, protože v regionu méně prší a podzemní voda klesla až na úroveň 10 metrů pod terénem. "Močály vyschly na prach, a to dokonce i když jsme tu letos měli povodně. Není tu žádná voda," dodal Nacsa. Maďarsko má přitom ze všech zemí Evropské unie největší přebytek obilí. Písčitou půdu o rozloze 8000 - 10 000 kilometrů čtverečných v Homokhatsagu by bývalo lepší využít pro sady a vinice.

Jednou z možností, jak do oblasti přivést vodu, by byl kanál mezi dvěma řekami, Dunajem a Tisou, který maďarské vlády plánují už od poloviny 19. století a který by se nyní mohl skutečně realizovat, pokud na něj přispěje Evropská unie, řekl Janos Nacsa. "Máme dvě možnosti: buď zde pěstovat rostliny odolné vůči suchu a snížit tak spotřebu vody, anebo do oblasti vodu přivést," dodal.

Kanál by podle něj také sloužil jako nová vodní cesta na Ukrajinu, která je významným vývozcem zemědělských produktů. Ukrajina k vodní dopravě zatím využívá především Černé moře. "Postavit takový plavební kanál by stálo 763,7 milionů dolarů," řekl Nacsa. "Jestliže však do regionu vodu nedodáme, asi 300 000 lidí ztratí obživu," dodal. "Kolik peněz by stálo najít nový domov pro 300 000 lidí?"

Globální oteplování se i v ostatních částech Maďarska projevuje krátkými obdobími jara a silnými krupobitími. Homokhatsag však má vlastní specifické klima. Kromě vybudování nové vodní cesty má maďarská vláda další plány jako postavit vodní nádrže v zemědělských oblastech a kontrolovat tak povodně na meandrující řece Tise, napsala agentura Reuters.

Podle článku Andrase Gergelyho z agentury Reuters na serveru PlanetArk ze dne 16. 5. 2006

Hana Hermová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz