Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V neděli se u nás a stovce dalších zemí uskuteční Pochod proti hladu

17. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

-foto World Food Programme-
-foto World Food Programme-
Každých pět vteřin umře na světě jedno dítě hlady, upozorňují organizátoři akce, jejíž třetí ročník proběhne letos v Praze. Z vybraných peněz bude zajištěno jídlo a vzdělávání pro děti v Tanzánii a v Afghánistánu. Pochod začíná v 9 hodin ráno na Letenské pláni a tam bude po jeho skončení celé odpoledne a večer probíhat bohatý kulturní program. Akci organizuje Světový potravinový program (WFP) Organizace spojených národů ve 111 zemích světa, v ČR ve spolupráci se sdružením Vara a kampaní Česko proti chudobě.

Smyslem pražské akce je získat finanční prostředky pro projekt Škola za jídlo, který organizuje občanské sdružení Vara. Z projektu bude zajištěno vzdělání a potrava pro hladovějící děti v Tanzánii a v Afghánistánu. "V jižním Afghánistánu se po posledních záplavách stalo uprchlíky dva miliony lidí. Vláda nyní usiluje o rozpuštění uprchlických táborů a od 1. dubna neumožňuje rozdělování potravin v těchto táborech. Za získané peníze chceme nakoupit stany, které budou po nezbytnou dobu nahrazovat chybějící školní budovy, a potraviny pro ulehčení situace postižených rodin" řekl David Šifra ze sdružení Vara. V Afghánistánu se účastní školní docházky pouze asi 15% dětí a z toho 80% výuky probíhá pod širým nebem. Podíl na tom má mimo jiné zažitá diskriminace pohlaví, a tak humanitární organizace přesvědčují otce, aby své dcery posílali do školy, za což jim dávají dva litry oleje týdně.

Finanční příspěvky je možné zasílat na sbírkové konto 11 26 11 26 / 0300 nebo pomocí DMS zprávy ve tvaru DMS PROTIHLADU na číslo 87777. Přímo na akci je možné poskytnout hotovost nebo si zakoupit benefiční předměty.

Světový potravinový program (WFP) Organizace spojených národů pomáhá potravinovou pomocí při všech závažných humanitárních katastrofách a loni tak rozdělilo 3 miliardy dolarů. Letošní Pochod proti hladu proběhne ve 111 zemích světa. Výtěžek z celé akce loni představoval asi dvaapůl milionu euro, což umožnilo roční vzdělání a jídlo pro 70 tisíc dětí. V České republice se na akci vybralo 300 tisíc korun a letos organizátoři počítají s překonáním částky půl milionu.

Registrace začíná v 9 hodin na Letenské pláni a po úvodním slovu se účastníci vydají na zhruba pětikilometrový pochod. Trasa je naplánována jako zajímavá procházka po pražských památkách přes Staré Město, Malou Stranu a Pražský hrad.

Po příchodu účastníků zpět na Letnou bude až do pozdních večerních hodin následovat bohatý kulturní program. Na Letenské pláni se vystřídá 25 skupin pestré směsi hudebních žánrů a čtyři divadelní představení, z nichž jedno uvede soubor autentických pražských bezdomovců. Mezi známé vystupující patří například Pod Černý vrch, Sestry Steinovy nebo Posmrtné zkušenosti. Ze zemí, jichž se akce bezprostředně týká, se mohou návštěvníci setkat s DJ Buramo ze Senegalu. K nabídce patří také promítání filmů českých dokumentaristů na téma života v chudých zemích a informační stánky neziskových organizací. Rodiny s dětmi mohou využít dětský koutek a další atrakce.

Proběhnou takzvané nefér hry, které demonstrují situaci chudých zemí. Například fotbalové utkání, kde na jedné straně hřiště bude chybět branka, představuje dopad zemědělských dotací.

Na akci se podílí soukromý sektor, zejména přepravní a logistická firma TNT, která je partnerem od roku 2002. Zástupce společnosti Petr Zháněl vysvětlil osobní pocity a důvody k podpoře: "Mám patnáct kilo nadváhy a údaje o hladovění v rozvojových zemích mne šokují. Jako zástupce přepravní firmy jsem v těchto zemích pobýval a pochopil jsem, že jsou to lidi jako já. Mohl jsem se narodit o pár tisíc kilometrů vedle a byl bych na tom stejně."

Do příprav a průběhu akce jsou zapojeni dobrovolníci, kterých je letos kolem tří stovek. Zhruba polovinu tvoří umělci, z nichž všichni vystupují bez nároku na honorář, a někteří navíc i přispějí na sbírku. Dobrovolníků ve stabilním organizačním týmu je kolem čtyřiceti. Sdružení Vara také vítá dobrovolníky pro průběžnou spolupráci, vítáni jsou například učitelé, kteří mohou pomoci s organizováním přednášek na školách.

Akci veřejně podpořilo také několik politiků. Poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková se hodlá pochodu osobně zúčastnit, což zdůvodnila slovy: "800 milionů chudých, 56 milionů hladovějících, 80 nejchudších zemí světa jsou stejně problémem Čechů a Moravanů, jako všech ostatních národů ve světě světla."


Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz