Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Záchranná stanice pomáhá mláďatům, která se ocitnou v nouzi

18. 5. 2006 - Zuzana Pokorná, ČSOP Vlašim

Jaro je tady a s ním i čas mláďat. Projevuje se to i na charakteru přijímaných pacientů v Záchranné stanici pro handicapované živočichy Českého svazu ochránců přírody Vlašim. Zatímco v zimě většinu pacientů tvořili vyčerpaní dravci a labutě ze zamrzlých vodních ploch, nyní to jsou především mláďata.

Do péče Stanice se tak v poslední době dostalo několik malých zajíčků, srnče, mládě holuba hřivnáče a také tři mláďata puštíků obecných. Posledně jmenovaní měli tu smůlu, že vypadli nebo vyskočili z hnízdní dutiny předčasně. První mládě puštíka bylo nalezeno osamocené pod stromem v lese v Kutné Hoře. Protože se nepodařilo najít hnízdní dutinu, ze které pocházelo, pracovníci Stanice si jej odvezli do Vlašimi a po několika dnech jej dosadili do budky nacházející se nedaleko Louňovic pod Blaníkem, kde hnízdili puštíci se stejně starými mláďaty. Další dvě mláďata puštíků byla nalezena pod starým jírovcem v Komorním Hrádku. Zde pracovníci Stanice hnízdní dutinu objevili, a tak mláďata s pomocí vysokého žebříku navrátili zpět.

S podobnými případy se v Záchranné stanici pro handicapované živočichy setkávají v tomto ročním období poměrně často. Mladé sovy totiž v případě vyrušení nebo ohrožení vyskakují z hnízdní dutiny či z hnízda, a jsou pak nalézána na zemi náhodnými chodci. Pokud se podaří najít hnízdo či hnízdní dutinu, jsou mláďata pracovníky Stanice vracena zpět, pokud se ale hnízdo či dutinu najít nepodaří anebo jsou poničeny, musejí pracovníci Stanice osiřelým mláďatům nalézt adoptivní rodiče. Mláďata sov, dravců, ale i zpěvných ptáků se také často ocitají na zemi při prvních pokusech o létání. To se děje v době, kdy opouštějí hnízdo. Přestože jsou již zcela opeřená, neumějí ještě létat a trvá jim několik dní, než se to naučí. Pro takováto mláďata je nejlepší pomocí posadit je na nejbližší strom či keř a odejít. Jejich rodiče, kteří je krmí ještě i několik týdnů po opuštění hnízda, je najdou a postarají se o ně.

Poněkud složitější situace je s mláďaty savců. Savci, na rozdíl od ptáků, mají dobrý čich a jakákoliv manipulace s mláďaty může způsobit, že rodiče mláďata opustí. Proto by se lidé neměli dotýkat srnčat, mláďat zajíců, kun, ježků či jiných mláďat savců, která naleznou při procházce přírodou či při práci na zahradě. Tato mláďata nejsou většinou opuštěná, jak se lidé mylně domnívají. Mnoho savců totiž ponechává svá mláďata i několik hodin o samotě, když hledá potravu v blízkém okolí. Lidskou pomoc potřebují pouze zraněná mláďata či taková, která naříkají, pískají a bezradně hledají matku. Mnohdy je však těžké poznat, zda mládě potřebuje pomoc či ne, a proto je vhodné před jakoukoliv manipulací s mláďaty nejdříve kontaktovat pracovníky Stanice a poradit se s nimi. Pohotovostní telefon (dostupný 24 hodin denně) Záchranné stanice pro handicapované živočichy ČSOP Vlašim je 777 800 460. Veřejnost může Stanici finančně podpořit odesláním dárcovské SMS ve tvaru DMS ZVIREVNOUZI VLASIM na číslo 87777.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz