Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čeští školáci vědí málo o menšinových kulturách

19. 5. 2006 - PRAHA [Radio Praha / Econnect]

Čeští školáci mají jen malé povědomí o tom, jaké jsou zvyky, původ nebo dějiny národnostních i náboženským menšin, které žijí na území České republiky. Vyplývá to z výzkumu Martiny Ciché z Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 2002 se výzkumu zúčastnilo 833 žáků základních, středních a vyšších odborných škol. V odpovědích na její otázky se také často projevovaly rasistické nebo xenofobní postoje.

Nejvíce rasistických postojů se podle Ciché u studentů objevilo v odpovědích týkajících se Romů a Arabů. Cichá soudí, že se tak u studentů odráží negativní vztah k menšinám, který má i dospělá populace. Na otázku po původu Romů dokázala správně nebo alespoň částečně správně odpovědět asi polovina dotázaných. Žáci středních a základních škol také ve více než 90 procentech případů neměli povědomí o koncentračním táboře v Letech u Písku, kde během 2. světové války zahynulo 326 lidí, převážně Romů.

Dvě třetiny z dotázaných žáků neznalo žádný vietnamský zvyk či obyčej. Vietnamci jsou po Ukrajincích a Slovácích v České republice třetí největší národnostní menšina. Podle údajů statistického úřadu jich v Česku v loňském roce žilo 36.832. Relativně největší povědomí mají žáci středních a základních škol podle výzkumu o židovských tradicích a dějinách. Na rozdíl od romského jsou studenti podle Ciché dobře informováni o holokaustu židovském. Co je typické pro židovské náboženství, ale věděla jen zhruba polovina dotázaných.

"Přestože ve zmíněném dotazníku nebyly cíleně zkoumány postoje k vybraným národnostním a etnickým skupinám, do mnohých odpovědí se promítly, a v některých případech byly velmi nepřátelské nebo přímo rasistické. Vzhledem k tomu, že zkoumaným vzorkem byli žáci základních škol a studenti středních škol, považujeme toto zjištění za závažné," uvádí se ve zprávě o výzkumu.

"Domníváme se, že o multikulturní výchově se v ČR zatím především hovoří, a to jak mezi učiteli, tak ve společnosti jako takové. A to je jistě potřebné a užitečné. Je však potřeba přenést teorii do praxe a cíleně ovlivňovat postoje a vědomosti našich svěřenců v duchu multikulturality, a to jak na úrovni základních a středních škol, tak i pedagogických fakult," uzavírá zpráva.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 5. 2006

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz