Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V psychiatrické léčebně prožil muž týden v kleci

14. 7. 2004 - Rosie Goldsmith, BBC

Jednou z podmínek pro přijetí České republiky do Evropské unie bylo omezení používání postelí s mřížemi v psychiatrických zařízeních. Jak však dokládá zkušenost jednoho z pacientů, zatím se tak nestalo. "Je to jako klec v zoo. Takové malé vězení," popisuje třicetiletý Michal Celetka týden, který strávil na lůžku s mříží v psychiatrické léčebně ve svém rodném Brně.

Mříž nad lůžkem byla půldruhého metru vysoká a dva metry dlouhá. Železné tyče navíc pokrývalo husté pletivo. Na jednom konci mříže byl visací zámek. V takovém prostředí se Michal Celetka cítil dle svých slov "zmatený a jako chycený", navíc mu bylo odepřeno jídlo i přístup k toaletě.

"Jednou jsem musel močit skrz mříž, nemohl jsem to už vydržet. Měl jsem tak vyschlá ústa, že jsem dokonce zkoušel pít svou vlastní moč," vzpomíná na otřesný zážitek.

Ani doktor, ani právník

Odbornou nemoc v nemocnici se rozhodl Michal Celetka vyhledat poté, co se nervově zhroutil a začal trpět halucinacemi. Tam mu však bez přítomnosti doktora či právníka okamžitě podali sedativa a umístili jej na lůžko s mříží.

V nemocnici strávil pět týdnů a nakonec byl prohlášen za paranoidně schizofrenního. "Za celou tu dobu jsem neviděl žádného psychologa, ani terapeuta. Dávali mi jen prášky. Potřeboval jsem se někoho dotýkat a s někým si povídat," říká Michal Celetka. "Lůžka s mřížemi do civilizované společnosti nepatří," míní.

Když posléze nemocnici opustil, pociťoval sebevražedné nálady a byl dle svých slov "totálně zmatený". Díky odpovídající péči však záhy získal pozitivní náhled, cítí se klidně a příjemně. Navíc pracuje jako dobrovolník v dobročinné společnosti pečující o duševní zdraví.

"Český systém léčby takových nemocí je zastaralý a autoritářský. Mám za to, že bych neměl o své zkušenosti mlčet," říká Michal Celetka a dodává: "Navštěvuji nemocnice, naslouchám připomínkám a pomáhám vysvětlovat to, co pacienti potřebují. Pacientům nikdy nikdo nenaslouchá, chceme ale vést normální život jako každý jiný."

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz