Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Putovní škola života vstupuje do prvního roku

23. 5. 2006 - PRAHA [Econnect]

Je letní den roku 2009 a 532 mladých lidí z celé Evropy se účastní kurzů na různých místech kontinentu. V lesích Slovenska probíhá kurz hlubinné ekologie, se dřevem se pracuje v Kosovu, „Co je láska“, řeší kurz v komunitě v Německu a jak stavět z přírodních materiálů se studenti dozvídají v České republice. To je vize Putovní školy života (Travelling School of Life - TSoL), mezinárodní aktivity, která umožňuje výměnu zkušeností mezi hostitely (komunitami, ekovesničkami) a zájemci o poznání alternativního životního stylu a jejíž další ročník otevřených kurzů proběhne v létě 2006.

Studentem Putovní školy života se může stát každý, kdo se chce naučit něco o sobě, o světě, ekologii, sociologii a to tím, že se přidá k některému ze vstupních kurzů. Hostitelem je pak některá z komunit, ekovesnic, či neziskových organizací, které do projektu vloží workshopy, sdílení denního života a osobní zkušenosti.

Kurzy letošního roku navážou na pilotní projekt z léta roku 2005, kdy účastníci z České republiky, Slovenska, Německa, Španělska, Mad‘arska, Rumunska, Finska a Holandska navštívili postupně Permalot v ČR, Ecotopii v Rumunsku a slovenskou Záježku. „Třídami“ pro studenty TSoL byly zmíněné komunity a „učiteli“ jejich obyvatelé.

Pestrý program kurzu nastínila Alena Šámalová, účastnice pilotního projektu z ČR: ,,V Permalotu jsme absolvovali úvod do komunitního života a věnovali se permakultuře, z rukodělek to byla třeba výroba papíru a knih, v Ecotopii jsme navrhli plán zahrady a pak ho realizovali včetně pergoly, květinovych záhonů či míst k posezení. V Záježce bylo široké spektrum aktivit od kovářství přes keramiku až po výrobu sýra, pečení chleba a několikadenní výlet do CHKO Poľana.“

Na všech vstupních kurzech je náležitá pozornost věnována řešení konfliktů, komunikaci a roli jednotlivce ve skupině, neboť myšlenka TSoL je založena především na dobré vůli, odpovědnosti k přírodě, respektování odlišností ostatních a jejich podpoře.

„Týdenní rozvrh činností a povinností jsme připravovali společně, závažnější rozhodování bylo do určité míry vedeno, každý řekl své představy, které se pak zhodnotily dle přání a potřeb všech zúčastněných. Výsledkem byla snaha vytvořit všeobecný kompromis. Každý večer a ráno byla setkání zaměřená na to, komu se čeho nedostává, co se kdo naučil a zhodnocení cest, které vedly k získání těchto poznatků. Diskuse se týkaly i kulturní a jazykové diverzity, měřítek úspěchu nebo procesu rozhodování ve skupině,“ dodává Šámalová.

V letošním roce jsou chystány dva vstupní kurzy. První z nich proběhne na Záježce od 27. května do 2. června. ,, Úvodní kurz TSoL, jsme zkrátili, protože se nepřihlásil dostatečný počet zájemců. Bude sloužit k diskusi s minulými účastníky o tom, jak rozvíjet TSoL, ale zveme i nové zájemce, kteří se tak mohou zapojit do života v Záježce a v případě zájmu u nás zůstat jako dobrovolníci i po úvodním kurzu,“ vysvětluje změněnou situaci Mirec Kasiak ze Záježky. Druhý kurz plánuje německá komunita ZEGG na červenec.

Vstupním kurzem však Putovní škola života pouze začíná. Vyšším cílem je postupem času udělovat i bakalářské a magisterské tituly na univerzitě GAIA. Každý účastník může v průběhu života navštívit hostitelských míst kolik chce, jejich počet s šířením myšlenky neustále roste.

Zájem pokračovat v dalším vzdělávání potvrzuje i Šámalová: „V TSoL bych ráda pokračovala. Určitě je to jedna z cest, kdy se člověk může naučit celkem dost věcí, které ho zajímají prakticky i teoreticky a navíc to může spojit i s cestováním, poznáváním lidí, a dalšími aktivitami. Ze vstupního kurzu jsem už uplatnila rukodělky i principy nenásilné komunikace.“

Autor je externím redaktorem Econnectu.


Michal Řepík

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz