Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Slavnosti Labe: lidé se koupali i v zimě a dešti

14. 7. 2004
-red- [Econnect / Arnika] -


Obdivuhodný vztah k Labi prokázala letos řada účastníků třetího ročníku Mezinárodních slavností Labe, které proběhly tuto neděli v osmi českých městech na Labi. Slavnosti vyhlašuje sdružení Arnika. Přestože na většině koupacích míst vládla zima, pršelo a voda byla velmi studená, řada lidí se odhodlala ke koupání. Kvůli špatnému počasí se Slavností podle Arniky zúčastnilo „jen“ zhruba 3.500 lidí.

„Na první pohled by se mohlo zdát, že kvůli nepříznivému počasí byly letošní Slavnosti Labe neúspěšné. Domnívám se však pravý opak. Právě déšť, zima a ledová voda prověřily skutečný vztah lidí k řece, v jejíž blízkosti žijí. Skutečnost, že i v takových podmínkách byli lidé ochotní se koupat, dokazuje, že mají Labe opravdu rádi,“ shrnul letošní ročník tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Právě znovunalezení vztahu lidí k Labi bylo cílem, kvůli kterému Arnika Slavnosti začala organizovat. Podle ní Labe není pouze dopravní cestou, ale také přírodním prostředím, domovem pro řadu živočišných a rostlinných druhů. Nezanedbatelný je také rekreační a turistický potenciál řeky. „Pro jeho využívání je však třeba řeku udržovat čistou. To je poselství, které chceme prostřednictvím Slavností Labe předat veřejnosti,“ řekl Jan Dostál z Arniky Děčín.

Ke Slavnostem se připojila města Děčín, Špindlerův Mlýn, Jaroměř, Mělník, Lysá nad Labem, Litoměřice, Roudnice nad Labem a Hradec Králové.

V Děčíně, kde se slavností zúčastnilo lidí nejvíce, vládla podle vedoucího tamní pobočky Arniky Jana Dostála zima a navíc pršelo. „Slavností se zde zúčastnilo zhruba 2000 lidí. I přes špatné počasí jsme se však sešli 4 ve vodě. Atmosféra byla výborná,“ uvedl Dostál. Arnika spolu s Deníky Bohemia, Městem Děčín, Správou CHKO Labské pískovce, Rádiem Děčín, Policií ČR, Vojenskou posádkou v Liberci a děčínskými hasiči zde připravila šestihodinový program pro malé i velké.

V Hradci Králové se z 1000 účastníků vykoupalo 30 lidí. Pro účastníky zde byla navíc připravena slavnost, jejíž součástí bylo otevření nové labské pláže. V Jaroměři zase Český svaz ochránců přírody Jaroměřští ropáci spolu s městským úřadem slavnostně otevřely novou záchrannou stanici pro zraněné volně žijící živočichy.

V Litoměřicích, kde byla zima a déšť, k vodě přišlo 10 lidí, z čehož se 4 odhodlali ke koupání. Rovněž v Mělníku kazila Slavnosti zima a déšť. Přišlo zhruba 40 lidí a 5 z nich se koupalo. Lidé zde mohli vidět ukázky první pomoci při utonutí a také kuriozní plavidla.
V Lysé nad Labem bylo relativně slunečno. Slavností se zde zúčastnilo asi 80 lidí, z čehož se jich 8 koupalo. Ledovou vodu a špatné počasí měli i v Krkonoších – ve Špindlerově Mlýně. Z 300 účastníků se vykoupali nakonec 4.

Součástí letošních Slavností Labe byla i finanční sbírka na ochranu řeky. Arnika při ní prodávala bílé stužky, jejichž zakoupením zájemci vyjadřovali svoji podporu labskému toku. „Peníze budou využity na pořádání brigád a veřejných výstav a besed,“ uvedla organizátorka sbírky Lenka Daňhelová z Arniky.

Slavnosti Labe se v roce 2002 konaly poprvé na celém toku řeky od pramene k Severnímu moři. Prvního ročníku Mezinárodních slavností Labe se zúčastnilo v obou zemích okolo 100 000 lidí (z toho asi 10 –15 000 koupajících) a zaznamenáno bylo 70 pořadatelských míst. V ČR se tehdy akce zúčastnilo asi 10 000 lidí.
-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Související odkazy
  • Slavnosti Labe
  • O Autorech

    -red-

    (Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz