Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

USA: Počet vězňů stoupá

24. 5. 2006
[E-žurnál] -


O více než jeden tisíc se zvedaly počty vězňů v amerických věznicích během každého týdne od června 2004 do června 2005. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné ministerstvem spravedlnosti. Během doby dvanácti měsíců tak spadlo do vězeňského systému 56 428 nových vězňů, do nichž ministerstvo započítává jak ty odsouzené, tak ty, kteří na proces čekají ve vazbě. Vězeňská populace ve Spojených státech se tak zvedla o 2, 6 procenta.

Dvě třetiny z celkového počtu vězňů, který činí téměř 2, 2 milionu lidí, byly ve federálních věznicích, zbytek je v lokálních vězeňských zařízeních.

Největší nárůst vězeňské populace, o 7, 9 procenta, zažil stát Montana, který těsně následovala se 7, 8 procenty Jižní Dakota. Oba státy přitom vykázaly rozšiřující se drogovou závislost na methamfetaminech ve vězeních, a to zejména mezi vězenkyněmi.

V Montaně je plných 85 procent z vězenkyň ve státních věznicích uvězněno právě kvůli protiprávní jednání spojené s methamfetaminy. Nárůst počtu vězenkyň závislých na methamfetaminu o 11 procent vykázala také Jižní Dakota. „Data jsou jasná. Užívání drog zvyšuje počty vězňů po celé oblasti,“ uvedl představitel administrativy.

Naopak dalších dvanáct států, včetně Vermontu, Idaha a New Yorku, zažily pokles růstu počtu vězňů.

Mezi další fakta uvedená ve zprávě patří:

  • Vězenkyně představují okolo 13 procent celkové vězeňské populace, jejich počet během poslední dekády vzrostl o 2, 5 procenta.
  • Uprostřed roku 2005 fungovala vězeňská zařízení na 95 procentech své kapacity.
  • Uprostřed roku 2005 tvořili okolo 60 procent populace v lokálních vězeních příslušníci rasových či etnických minorit. Jedná se o údaj, který se během posledních deseti let nezměnil.
  • V polovině roku 2005 bylo ve vězních téměř 4, 7 procent černochů, téměř 2 procenta Hispánců a 0, 7 procenta bílých mužů.

Skupina Sentencing Project uvedla, že Spojené státy mají největší počet uvězněných lidí na sto tisíc obyvatel na světě: na sto tisíc lidí v nich připadá 724 vězňů, zatímco druhé místo v žebříčku zaujímá Rusko, kde se jedná o 532 vězňů na sto tisíc obyvatel.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Občanská společnost - návod k použití
Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Související odkazy
  • Sentencing Project
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz