Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na zrušených železnicích vyrostou cyklostezky

26. 5. 2006
Luboš Kala [Nadace Partnerství] -


V těchto dnech proběhl v prostorách Ministerstva životního prostředí seminář „Cyklostezky (greenways) na rušených železnicích v ČR“. Cílem bylo představit účastníkům jeden z možných způsobů využití těchto liniových pozemků a navázat vzájemnou spolupráci mezi realizátory podobných projektů a dalšími subjekty. Seminář uspořádala Nadace Partnerství a Centrum dopravního výzkumu pod záštitou senátorky RNDr. Jitky Seitlové.

„Konverze rušených železnic na cyklostezky je plně v souladu s národním i mezinárodním konceptem rozvoje bezmotorové dopravy a ekologicky šetrné turistiky. Přínosy přitom plně kompenzují náklady s tím spojené, takže rozšíření podobných projektů v ČR brání jen nedokonalá legislativa v oblasti drah a nepříliš vstřícný přístup drážních organizací“, uvedl Luboš Kala z Nadace Partnerství. Praktické zkušenosti některých měst a obcí pak hovoří zejména o vysoké administrativní a cenové náročnosti převodu nevyužívaných drážních pozemků. Vlastnictví pozemků je přitom jedním ze základních předpokladů pro získání dotací z fondů EU.

V ČR je možné evidovat několik projektů na vybudování podobných cyklostezek, na rozdíl od zahraničí jim však není poskytována potřebná podpora ze strany Ministerstva dopravy, Správy železniční dopravní cesty či Českých drah. „Nejde nám o rušení tratí, ale o využití již zrušených a opuštěných železnic, které dnes bezúčelně zarůstají křovinami. Jedinečné liniové koridory bývalých železnic by se daly zachovat včetně všech tunelů a mostů a smysluplně využít jako atraktivní cyklostezky. Díky nízkému převýšení mohou sloužit k dopravě a turistice pro rodiny s dětmi, in-line bruslaře i handicapované“, dodává Kala.

Luboš Kala

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz