Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Čínský chargé d'affaires obdržel výzvu ke zlepšení lidských práv v Číně

9. 6. 2006
Michal Štingl [Econnect] -


-foto Econnect- Na vzpomínkové akci k výročí krvavě potlačené demonstrace na čínském náměstí Tchien-an-men zanechali zástupci Amnesty International a výboru Olympic Watch dopis pro čínského chargé d'affaires se žádostí, aby tlumočil své vládě výzvy ke zlepšení situace na poli lidských práv v Číně. Současně vyzvali Vládu České republiky, aby v diplomatických vztazích s Čínou požadovala propuštění politických vězňů, vystupovala proti mučení a nelidskému zacházení a důsledně uplatňovala dodržování mezinárodních úmluv o lidských právech. Velvyslanectví komentovalo akci jako nedůležité studentské shromáždění, vedené nedostatkem poznání.

Toto pondělí uspořádali nevládní organizace Amnesty International a Olympick Watch vzpomínkovou akci k masakru na náměstí Tchien-an-men před sedmnácti lety. V odpoledních hodinách zapálili aktivisté svíčky před ambasádou Čínské lidové republiky v Pelléově ulici na Praze 6, jako vzpomínku na stovky občanů zabitých při pokojné demonstraci čínského demokratického hnutí.

V dopisu adresovaném čínskému chargé d'affaires Tao Wenxueovi, předkládají zástupci nevládních organizací čtyři body výzvy pro čísnkou vládu. Požadují propuštění všech politických vězňů a spravedlivé vyšetření zásahu na náměstí Tchien-an-men. Dále propuštění novináře Shi Tao, který publikoval cenzorské prakticky čínské vlády, uvězněného na deset za vyzrazení státního tajemství. Obecně požadují dodržování mezinárodních závazků Číny k ochraně lidských práv a zrušení trestu smrti. „Požadujeme, aby pozůstalí a lidé, kteří zůstali v důsledku zásahu trvale postižení, získali za své utrpení kompenzaci. Lidé, kteří jsou v souvislosti s událostmi roku 1989 stále ve vězení, musí být bezpodmínečně propuštěni,“ řekla mluvčí Amnesty International Eva Dobrovolná.

Písemné vyjádření k akci i dopisu ambasáda odmítla poskytnout. „Čínská vláda se nezabývá pouze ekonomickým růstem, ale dosáhla značného pokroku v oblasti lidských práv. Studentské shromáždění Amnesty International, na kterém se sešlo deset lidí, nepovažujeme za nic důležitého a jde zřejmě o nedostatek poznání, určitě ne o protičínskou akci,“ sdělil dnes telefonicky tiskový mluvčí Velvyslanectví Čínské lidové republiky Zhou Qian.



Zapalování svíček na uctění obětí před zahájením vzpomínkové akce




Dole: vlajka Amnesty International Nahoře: vlajka Čínské lidové republiky




Aktivisté se na ambasádě nedozvonili, dopis byl nakonec vhozen do poštovní schránky (viz foto nad článkem)



Michal Štingl

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Michal Štingl

Autor je redaktorem Econnectu pro oblast životní prostředí.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz